Judecata este rodul patimii. Judecăm la celălalt doar faptele care ni se par interzise sau inaccesibile pentru noi: e prea bogat, prea cheltuitor, petrece fără grijă și nepedepsit, își permite distracții pe care noi le considerăm ceva atrăgător.

Dacă am fi curați de patimi, toate aceste fapte ni s-ar părea deșertăciuni ... Detalii... »

... More »

A lucra rugăciunea minții, înseamnă a te sili pe tine însuți să spui continuu rugăciunea cu gura. Fără întrerupere. La început repede; să nu aibă timp mintea să nască gânduri trecătoare. Să ai atenția concentrată numai asupra cuvintelor: „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!"

După mult timp, mintea se obișnu ... Detalii... »

... More »

Localitatea Bănceni din ținutul Herta al Ucrainei este la o aruncătură de băț de granița cu România. Este un sat pur românesc unde locuiesc peste 400 de oameni.

Preotul Mihail Jar sau părintele Longhin, așa cum mai este numit, este întemeietorul mănăstirii din Bănceni, fost stareț al acesteia, actualmente episcop de Băn ... Detalii... »

... More »

Când tu ai răspuns cu batjocură la batjocură, ai fost biruit - nu de oameni - ci, ceea ce este mai ruşinos, ai fost biruit de patima mâniei, care stăpâneşte pe omul lipsit de libertate; iar dacă ai tăcut, atunci, pe lângă faptul că ai biruit, ai câştigat şi trofeul fără nici o osteneală, şi în acelaşi timp vei avea pe cei mulţi de partea ta, care te vor încununa şi ... Detalii... »

... More »

*Dacă nu ai dragoste, ești depărtat cu desăvârșire de Dumnezeu! Când păcătuim, Îl răstignim pe Hristos pentru a doua oară. Iubirea este una dintre cele mai mari harisme; dacă nu ai iubire, toate sunt nefolositoare. Satana seamănă în om gânduri, așa cum țăranul seamănă grâul în câmp. Semințele, gândurile, dacă le primești cu bucurie și mulțumire, rodesc.  ... Detalii... »

... More »