– Lumea traieste astazi pe fuga, oamenii sunt grabiti, n-au timp totdeauna sa citeasca din carti, mai ales dimineta, cand incepe o zi de munca si griji.

– Oamenii sunt grabiti pentru ca traiesc in logica lumii care ii inconjoara. De mine depinde sa-mi organizez astfel viata, incat sa fac loc pentru rugaciune ... Detalii... »

... More »

Diavolul, prefăcut în babă, îi iese înaintea unei fetițe care merge la biserică, și-i zice: 
-Unde te duci tu, copilă?
-La Sfânta Biserică, mătușică!
-Ei, la Biserică! Ce-ai să faci tu la Biserică? Acolo se duc oamenii mari, babele şi moşnegii. Las-că tu ai vreme și de Biserică. Ia vezi colo în poieniță, ce mai hîrjoană! Du-te de te joacă și ... Detalii... »

... More »

- Părinte Petroniu, mai există astăzi în Athos monahi practicanţi ai Rugăciunii Lui Iisus?

- Eu cred că mai există. Nu avem relaţie directă cu pustnicii aflaţi în diversele chilii din Athos, dar cu siguranţă că există părinţi care păstrează această practică a Bisericii Răsăritene.

... Detalii... »

... More »

Venim de fiecare dată şi ne căim de unele şi aceleaşi fapte, pentru că nu am observat niciodată că un lucru sau altul ne transformă în monştri, că nu mai semănăm cu chipul Lui Dumnezeu întipărit în adâncurile noastre. Ne este dată icoana spre păstrare, iar noi o distrugem, o profanăm, o întinăm pas cu pas, prin nepăsare, în accese de răutate, şi nu răutate apr ... Detalii... »

... More »

Sunt chirurg ginecolog de aproape două decenii şi multă vreme am trăit în pace şi belşug. Începând din 1999, viaţa mea s-a dat peste cap din senin:

Într-o noapte, am visat o mulţime de nou-născuţi care parcă înotau într-un acvariu uriaş, aflat chiar în faţa mea, şi păreau că se sufocă, fiindcă pipăiau cu disperare p ... Detalii... »

... More »

CÂND VII LA BISERICĂ?
Botez. Nuntă. Înmormântare.

Sunt cele trei prilejuri sigure în care vii la Biserică.
De fiecare dată, adus de alții, nu de tine: nașii sunt cei ce te însoțesc la botez și la nuntă, cei dragi pe ultimul drum pământesc.
Mai vii de Paști să iei Lumină, dar nu stai la Sfânta Liturghie ... Detalii... »

... More »

Nu lua seama nici la cele ale tale, nici la cele din jurul tău, ci numai la tine însuți. Altceva suntem noi înșine, altceva cele ale noastre și altceva cele din jurul nostru. Sufletul și rațiunea suntem noi înșine, întrucât am fost făcuți după chipul Creatorului. Trupul și simțurile Sale sunt cele ale noastre. Averile, artele și meseriile sunt cele dimprejurul nost ... Detalii... »

... More »

Unii ştiu Legea, dar nu şi Duhul Legii. Ei ştiu ce trebuie, dar nu şi cât trebuie, cum trebuie, ca să ajungi acolo unde trebuie. Din acest motiv rămân la treapta scoaterii ochilor cu legea. Ei rămân fixaţi în lege. Ştiu că trebuie să poarte batic, barbă, reverendă, că trebuie să ţină post fără ulei, că trebuie să se roage, că trebuie să ierte, că trebuie să asculte ... Detalii... »

... More »

Unii spun: „Cred că Dumnezeu mă va ajuta”, dar, pe de altă parte încearcă să adune bani ca să nu se lipsească de nimic. Aceştia Îl jignesc pe Dumnezeu, pentru că nu se încredinţează pe ei înşişi voii Lui, ci banilor. Dacă nu vor înceta să iubească banii şi să-şi pună nădejdea lor în ei, nu-şi vor putea pune nădej­dea lor în Dumnezeu.

... Detalii... »

... More »

Şterge-mi, o, Doamne, toate amintirile în afară de una! Căci, amintirile mă îmbătrânesc şi mă slăbesc. Amintirile distrug ziua de azi. Ele apasă asupra zilei de azi cu trecutul şi îmi slăbesc nădejdea mea în viitor, fiindcă toate îmi şoptesc la ureche: Va fi doar ceea ce a fost deja.
Dar eu nu doresc să fie doar ceea ce a fost. Eu nu doresc şi nici Tu nu ... Detalii... »

... More »
1 2 3 ... 98 99 »