Odată, l-a întrebat cineva pe părintele Paisie Aghioritul:

‒ Cum este cu putinţă, Gheronda, să nu mă mândresc, când văd că îmi vin gânduri înţelepte şi mă admiră colegii mei?

‒ Cele care ne vin în creier de sus, frate, sunt de la Dumnezeu. Ale noastre sunt cele pe care le scoa ... Detalii... »

... More »

Preoţii şi călugării ortodocşi poartă reverendă, un fel de veşmânt mare, până în pământ, negru, care mătură propriu-zis pământul. Ea mai este numită sutană şi este semnul distinctiv al osebirii, afierosirii către Dumnezeu. Trebuie să spunem că veşmintele lungi până la pământ au fost o permanenţă în lumea antică, fiind purtate mai ales de popoarele răsăritului medit ... Detalii... »

... More »

– Ce ne puteţi spune despre pocăinţa făcută cu bucurie şi de pocăinţa făcută cu o oarecare întristare a inimii, cu frică de Dumnezeu şi de moarte?
– Dragii mei! Nu este un motiv de întristare când avem pe Dumnezeu ca salvator, când ne poate ierta de toate păcatele noastre. Nu există! Dar, dacă este vorba de o căinţă, că eu am greşit şi am sup ... Detalii... »

... More »

Nu trageţi prea tare la juguri îndepărtate! Bucuraţi-vă mai mult unul de altul, grabiţi-vă, rugându-L pe Dumnezeu să vă binecuvinteze cu naştere de prunci, daţi vieţii ce este al ei, şi Lui Dumnezeu ce este al Lui.
Încercaţi să fiţi fericiţi împreună, căci viaţa este un strigoi, ceea ce este real ţine numai de Dumnezeu şi de prezenţa Lui în lum ... Detalii... »

... More »

Odată m-am întâlnit cu un cunoscut pe care nu-l văzusem demult, și a început el să-mi povestească tot felul de istorii duhovnicești, de neliniști și ispite care îl încercau.
Mi-a zis că se duce des pe la părinţi duhovniceşti din România şi că unul din ei este duhovnicul lui. Pe urmă, îmi zice că are nişte probleme şi m-a întrebat dacă nu cunosc vreun sta ... Detalii... »

... More »

Cuvinte de folos de la poetul și actorul Pyotr Mamanov:

1. Nu supăra oamenii și nu fi supărat pe alții.

2. Spune „te iubesc” chiar și atunci când nu ești sigur de asta. Spune acest lucru cât mai des.                  &nb ... Detalii... »

... More »

Icoana Maicii Domnului din Kazan (Kazanskaya) este o icoană făcătoare de minuni foarte cunoscută în Biserica Ortodoxă Rusă, ce a fost considerată de-a lungul veacurilor ocrotitoarea orașului Kazan și a poporului rus. Această icoană a Maicii Domnului cu Pruncul este unică prin faptul că în ea este reprezentată o singură mână, cea a Lui Hristos care binecuvintează. M ... Detalii... »

... More »

Pe bolnavi, Dumnezeu nu îi face bine, ca să nu-și piardă plata lor. Tatăl nu dă toată averea copiilor, ca să nu o risipească. Lasă și Dumnezeu ceva pentru cealaltă viață.
Când avem ispite să le primim cu bucurie, fiindcă prin acestea ne vizitează harul Lui Dumnezeu. Oricâte ispite ne-ar veni, dacă noi suntem aproape de Hristos, atunci inima noastră simte dulc ... Detalii... »

... More »

De ce nu avem dragoste? Deși aparent toți o dorim, toți vrem să fim iubiți și să iubim, cădem des în extremele iubirii. Ori iubim în mod egoist, numai ceea ce e al meu, numai ce mă iubește pe mine, fie exagerăm în așa zisa dragoste pe care o împărtășim tuturor, făcând pe plac altora, dar uitând de familie, de importanța datoriilor morale...

... Detalii... »

... More »

Părintele Paisie era înainte de toate un părinte al iertării şi al binecuvântării, când era prea obosit (uneori în posturi nici nu se mai putea scula de pe pat), tot timpul binecuvânta. Cum auzea uşa deschizându-se, începea să binecuvânteze: „Domnul Dumnezeu…”


Cum auzea un zgomot, iar binecuvânt ... Detalii... »

... More »
« 1 2 ... 96 97 98 99 100 ... 156 157 »