11:23 PM
Nu există foc mai mare ca pârjolul lăuntric al conștiinței!

*Când treci pe lângă un spital, să îți faci cruce de trei ori: o dată pentru bolnavii care zac în spital; o dată pentru însoțitorii lor, cei dragi care sunt cu ei în spital; și o dată pentru tine, că ești sănătos și nu zaci în spital.

*Cel ce nedreptățește și, în general, orice vinovat când nu cere iertare, este chinuit de conștiința sa și pe deasupra de supărarea celui nedreptățit. Pentru că atunci când cel nedreptățit nu iartă și cârtește împotriva lui, atunci cel ce a nedreptățit se chinuiește și mai mult. Nu poate dormi. Ca și cum l-ar lovi valurile și l-ar învârti ca pe un titirez. Este un lucru tainic felul cum simte el aceasta. Precum atunci când cineva iubește pe unul și se gândește la el în sensul cel bun, acela o simte, așa și în cazul acesta. O, cum îl chinuie nemulțumirea celuilalt! Și departe să fie, în Australia, în Johanesburg, nu se poate liniști când celălalt este supărat din pricina lui.
- Dar dacă este nesimțitor?
- Crezi că nesimțitorii nu suferă? Numai dacă se dedau distracțiilor, ca să uite.
Se poate iarăși ca cel nedreptățit să îl ierte pe vinovat, dar să-i rămână puțină supărare în el. Atunci și el se chinuiește într-o anumită măsura, dar și vinovatul se chinuie mult din pricina mâhnirii celuilalt. Dacă, însă vinovatu-i va cere iertare și cel nedreptățit nu i-o dă, atunci se chinuiește acela. Nu există foc mai mare ca pârjolul lăuntric al conștiinței! Îl chinuie și îl mănâncă precum cariul și în această viață și, firește, îl va mânca mult mai mult în cealaltă viață, cea veșnica "viermele cel neadormit" dacă omul nu se va pocăi în această viață și nu va întoarce nedreptățile făcute semenilor lui, fie numai și prin intenția cea bună, în cazul că nu poate în alt chip.

(Sfântul Cuvios Părinte Paisie Aghioritul)      

Vizualizări: 5777 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: foc, conștiinței!, pârjolul, nu, mai, aL, lăuntric, ca, există, mare | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

AM UITAT DE PĂRINȚI... - de Eliana Popa

Fără Hristos, Europa este cel mai sărac cerşetor şi cel mai crud tâlhar al lumii acesteia

Maica Domnului și păcatul strămoșesc

Iisuse, nu mă lăsa!

O rugăciune foarte puternică a părintelui Ilarion Argatu

Total comentarii : 0
avatar