9:57 PM
Acad. prof. dr. Leon Dănăilă - Pentru mine viața spirituală contează mai mult decât viața materială

Profesorul și neurochirurgul Leon Dănăilă a introdus microscopul și laserul în sălile de operații din România și a reușit să reducă rata mortalității în operațiile pe creier de la 60% la doar 4%. Este academician, profesor universitar, cercetător cu 18 brevete de inventator și autor al 59 de tratate și cărți de neurochirurgie. Este cunoscut pentru modestia de care dă dovadă, merge cu metroul și mănâncă o singură dată pe zi.

Cariera de medic a lui Leon Dănăilă a luat naștere dintr-o întâmplare. La liceu, în primii ani, a găsit o carte despre chirurgie la ghunoi. A luat-o, a curățat-o, a legat-o și după ce a citit-o, și-a dat seama că Medicina este calea pe care vrea să o urmeze.

Astăzi este unul dintre cei mai mari neurochirurgi din Europa, cu care România se mândrește, însă nu poate uita momentul care i-a ghidat alegerile în viață. Modul în care erau tratați oamenii bolnavi pe vremea când era adolescent, l-a determinat să devină medic, pentru a salva cu adevărat vieți.

"Eu provin dintr-o familie mai mediocră, mai săracă, și am muncit mereu. Eu provin dintr-o regiune unde oamenii care erau bolnavi erau tratați de o babă care venea și le descânta sau preotul care venea și îi împărtășea. Cam la asta se reducea tratamentul unui om bolnav. Eu auzisem că la Cernăuți, care e aproape de noi acolo, sunt medici care operează, care fac bolnavii bine, dar acolo pot să ajungă numai oamenii care au bani și care au posibilități materiale. M-am hotărât atunci că eu trebuie să mă fac medic, trebuie să-i ajut pe oamenii săraci, să-i fac bine, nu numai cu descântecul și cu împărtășania. Împreună cu cartea respectivă pe care am găsit-o, am legat-o, am citit-o cu mare atenție, m-a determinat să urmez această Facultate de Medicină pe care am terminat-o cu bine." a povestit renumitul medic Leon Dănăilă în emisiunea "40 de întrebări cu Denise Rifai", de la Kanal D.

Renumitul neurochirurg mărturisește că nu a învățat la școală decât la materiile care aveau legătură cu Medicina și nimeni nu l-a ajutat. În familia sa, nimeni nu știa carte.

"Eu am avut o parte din activitatea mea în care, ca elev, eu nu am fost niciodată premiant nici la școala primară și nici la liceu, dar am citit foarte mult ce era în legătură cu Medicina. Așa am reușit să ajung la niște performanțe destul de bune în acest domeniu, care m-au ajutat să dau examen la Fcaultatea de Medicină și să reușesc. Adică să-mi îndeplinesc visul. Nu m-a învățat nimeni, nu am avut în preajmă intelectuali. Tata nu știa carte, mama avea patru clase, așa că nu a avut cine să mă învețe.

Eu am zis așa: dacă aș primi bani de la oamenii săraci, aș rămâne cu impresia că îi jefuiesc; dacă aș primi bani de la oamenii bogați, aș rămâne cu impresia că le sunt slugă. Dar nu mi-a plăcut nicio variantă din astea două, așa că am mers înainte fără niciun ban. Pentru mine viața spirituală contează mai mult decât viața materială.

Eu atât de mult mă bucur când un bolnav merge bine, încât nu-mi mai trebuie nimic!"

(Acad. prof. dr. neurochirurg Leon Dănăilă)

Vizualizări: 2680 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: mai, contează, mine, spirituală, mult, materială, viața, decât, Dănăilă - Pentru, Acad. prof. dr. LEON | Evaluare: 2.5/2

Alte articole

MĂRTURII - de Eliana Popa

Rugați-vă mereu! Rugați-vă din inimă! Rugați-vă cât mai mult Lui Dumnezeu!

Părintele Ioan Istrati - Alegeți prioritățile acestei vieți!

ÎPS Mihail Jar - Să știți că nimic nu va rămâne fără răsplată!

Silnicia nu ţine de viaţa veșnică. Nici un act impus prin forţă nu ne poate mântui!

Total comentarii : 0
avatar