9:02 PM
Ce nu pot face oamenii, face Dumnezeu într-o clipă

  

Odată, i-au zis ucenicii:
– Părinte, dă-ne un cuvânt de folos.
Iar bătrânul le-a răspuns:

– Fraţilor, să aveţi credinţă în Dumnezeu, că ce nu pot face oamenii, face El într-o clipă. De nimic să nu vă temeţi, decât de Dumnezeu! De aceea, păziţi poruncile Lui ca lumina ochilor, că a Lui este slava în vecii vecilor. Amin!

Părintele Nicodim avea mare evlavie către Maica Domnului, Căreia i-a închinat multe rugăciuni şi pagini frumoase. Iar în faţa sectanţilor a apărat cu multă putere cinstirea Preasfintei Fecioare, mărturisind-O cu adevărat Născătoare de Dumnezeu şi mijlocitoarea mântuirii noastre. El nu îngăduia să pună cineva podoabe şi obiecte de mult preţ la icoana Maicii Domnului.
Acest neobosit duhovnic purta mare grijă pentru mântuirea tuturor. Pe călugări îi sfătuia să facă ascultare fără cârtire şi să se roage neîncetat. Pe mireni îi sfătuia să muncească cu demnitate pentru pâinea cea de toate zilele şi să vină neîntrerupt la biserică. Pe cei căsătoriţi îi sfătuia să nască copii şi să-i crească în frică de Dumnezeu, combătând cu multă putere divorţul şi avortul. Iar pe tineri îi îndemna să asculte de părinţi, să înveţe carte, să se ferească de beţie şi desfrânare, ca să fie folositori societăţii în care trăiesc.
Pe toţi îi îmbărbăta ca un părinte, îi învăţa ca un duhovnic şi îi mângâia cu dragoste de mamă. Încă şi pe cei bolnavi îi vindeca cu rugăciunea, căci era întărit cu darul Duhului Sfânt.

Un călugăr iubitor de linişte l-a întrebat:

– Părinte Nicodim, ce este mai de folos astăzi pentru călugări? Să stea la linişte şi să se roage sau să ajute la mântuirea altora?

– Să le facă pe amândouă: întâi rugăciunea şi viaţa cât mai sfântă, şi apoi misiunea, care este dragoste şi milostenie duhovnicească. Când vezi casa vecinului în flăcări, poţi să stai la linişte şi să te rogi, până nu arunci pe foc o găleată de apă? Lumea de astăzi este aprinsă de focul urii, al desfrâului şi al păcatului. Să ajutăm şi noi, călugării, după putere, la mântuirea oamenilor.

 

Părintele Ioanichie Bălan

Extras din „Patericul românesc”, Ed. Mănăstirea Sihăstria, pag. 657-658

  

Vizualizări: 684 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: oamenii, Dumnezeu, face, pot face, clipă, CE, într-o, nu | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Părintele Ioan Istrati - Viața noastră se clădește pe unirea cu Dumnezeu și cu lucrarea iubirii în aproapele

Cuvinte de folos de la Părintele arhimandrit Cleopa Ilie

Cum trebuie să luăm anafora și ce trebuie să știm despre ea

Prețuiți-vă părinții și bucurați-vă de ei cât timp îi mai aveți... regretele sunt tardive apoi...

Să ne îndreptăm atenția, cu iubire, la legea Lui Dumnezeu!

Total comentarii : 0
avatar