10:52 PM
Credință de vânzare

Dureros, dar adesea se întâmplă ca până și credința să fie de vânzare. Există oameni care se consideră credincioși Domnului, însă sunt gata să-și vândă credința, atunci când sunt în joc propriile lor interese. Ei evocă lozinci de tipul: "Dumnezeu e Unul Singur și El este peste tot", "La Același Dumnezeu ne închinăm toți", "Despărțirile le fac oamenii, Dumnezeu unește", care conțin o doză de adevăr, dar sunt scoase dintr-un context specific și nu pot fi aplicate oricum, oricând și oricui. Așa că avem creștini care își vând credința, la propriu! Ori pe-un blid de linte - adică pe un interes material - ori pe oareșcare confort, mental sau moral. 
 Indiferent de motiv, tot eticheta "de vânzare" stă pe frunte unora ca aceștia pentru care nu are importanță dreapta-credință, Adevărul, ci doar interesul propriu. 

 

Să nu fie amăgire: în Biserica Ortodoxă aceste practici sunt condamnate, iar Sfintele Canoane, rânduite de veacuri ca o cârmă pentru corabia Bisericii, îi așază pe cei care procedează astfel în rândul "apostaților", adică al celor lepădați de credință. Așa se întâmpla în primele veacuri creștine cu cei care acceptau, de frică sau interes, să guste din cele jertfite de păgâni, așa se întâmplă și acum. 
 

Cel care se botează, se cunună, se spovedește sau se împărtășește într-o credință, devine parte a acesteia. Deci, dacă cineva se leapădă de Ortodoxie pentru niște foloase, pentru că nu-i place preotul, sau că n-are bănci în biserică, etc... nu mai este ortodox. Nu mai face parte din Biserica Ortodoxă și nu este primit la Împărtășanie pentru că Împărtășanie înseamnă comuniune, adică "unitate a celor care au aceeași credință" (vezi Dicționarul explicativ al limbii române). 
 

În Diaspora, "tranzacțiile" acestea sunt mascate cu multă facilitate de sloganuri din categoria celor amintite mai sus, de ignoranță sau de cinismul oportuniștilor. O mulțime de realități necanonice, preoți catehisiți, schismatici sau eretici vânează sufletele nepăsătoare și neatente la propria mântuire și le rup din ogorul Domnului, spre pierderea lor. Este de-a dreptul dramatic că acești oameni se întorc acasă din străinătate și își continuă viața lor de creștini ortodocși, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. 
 

Toți Mucenicii, Mărturisitorii și eroii care au murit mărturisind credința cea dreaptă nu mai au, dintr-o dată, nici o valoare. Au fost și ei vânduți.
 

(Autor text: Nicolae Lunca)
 

Vizualizări: 1640 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: vânzare, credință, De | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Oare se mântuiesc cei pe care îi pomenesc?

Să plecăm genunchii la rugăciune! Doar rugăciunea și iubirea mai pot schimba omenirea

Nu putem șterge lacrimile lumii, dar putem să îi iubim cu iubirea răstignită a Lui Hristos

Ce înseamnă literele IC XC NIKA

RUGĂCIUNE LA ÎNCEPUTUL POSTULUI

Total comentarii : 0
avatar