8:47 PM
Feriți-vă de lingușeală, căci în ea se ascunde invidia

Răsplata faptelor bune este iubirea oamenilor. Nimic nu este mai mare și mai mult decât a fi iubit!

Oamenii, însă, confundă iubirea cu lingușeala, căci oricine face bine la vedere și oferă daruri și foloase este lingușit de mulțime. Lingușeala naște la rândul ei dorința de a plăcea oamenilor și de a face milostenii din iubire de slavă.

Adevărata iubire, însă, este rară și o trăiesc doar puțini. De aceea a și zis Hristos: "Vai vouă când vă vor vorbi toți oamenii de bine!" 

Deosebim adevăratele fapte bune de faptele făcute de ochii oamenilor prin aceea că nu avem lingușitori: unii ne iubesc și alții ne urăsc. Iar cei care ne urăsc sunt „casnicii noștri”. Adică frații noștri, cei de o tagmă cu noi, cei cu care mâncăm pâine – aceștia sunt cei care ne vor urî pentru că suntem iubiți. Ei zic: "Nu este oare acesta Fiul teslarului, ce poate să facă bun?"

Invidia este ceva ce se naște doar între frați, între oameni apropriați, prieteni, adică cei cu care trăim împreună – „casnicii noștri”. Nimeni nu invidiază pe cineva pe care îl vede doar la televizor, oricât de bogat sau de celebru ar fi – dimpotrivă, îl admiră, râvnește să fie ca el și atunci când are ocazia să-l întâlnească, îl lingușește.

De aceea toți lingușitorii sunt invidioși.

Feriți-vă de lingușeală, căci în ea se ascunde invidia, uciderea de frate! Deosebiți iubirea de lingușeală, slava deșartă de milostenie. Fiți neclintiți în fața laudelor omenești pentru a rămâne în iubire.

(Părintele Savatie Baștovoi)

Vizualizări: 1077 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: în, lingușeală, Feriți-vă, Căci, SE, EA, De, Invidia, ascunde | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

În mintea strâmbă și lucrul drept se strâmbă!

Preoția nu este a noastră, este a Lui Dumnezeu

Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr

Omule, nu băga în seamă vorbele, judecățile, jignirile și răutatea unora...

Grija pentru copii să i-o predați Lui Hristos și Maicii Domnului

Total comentarii : 0
avatar