Spune Scriptura: „Cine a gândit la femeie a şi păcătuit!” (Mt. 5, 28) Da, dar cu mintea. S-a considerat căzut şi cine a fost numai cu mintea la gândurile acestea. Iarăşi, un Sfânt Părinte i-a chemat pe ceilalţi Părinţi şi le-a pus ciorbă, câte o porţie în faţa fiecăruia. Şi a început aburul să iasă, să miroasă a ciorbă, şi le-a ţinut un cuvânt Părintele ... Detalii... »

... More »

Anul trecut vine de la Brăila o fată tânără. Îmi scrisese pe Messenger că e o tragedie uriașă în viața ei. O primesc și îi citim rugăciuni de sănătate cu fesul Sfântului Ioan Rusul.
La sfârșit îi zic:

- Și totuși, care e tragedia?
- Părinte, sunt căsătorită cu un cadru militar. E un om foarte muncitor și vre ... Detalii... »

... More »

Ai păcătuit? Vino în Biserică şi şterge păcatul tău. Ori de câte ori cazi pe un drum, tot de atâtea ori te şi ridici; astfel, ori de câte ori păcătuieşti, de atâtea ori să te şi pocăieşti.

Nu deznădăjdui, nu fi nesârguincios, ca să nu-ţi pierzi nădejdea în bunătăţile cereşti care s-au pregătit pentru noi. Şi chiar dacă ş ... Detalii... »

... More »

La un călugăr, seara, când voia să se culce, intra un înger la el în chilie, atât de strălucitor, încât îi lua ochii. Și când intra el, venea și cu mireasmă bună, ca să zică că este de la Duhul Sfânt.

Nu-l îndemna la rău, ci atât îi spunea: „Scoală-te, robul Lui Dumnezeu la rugăciunea și pravila ta!” Iar el s ... Detalii... »

... More »

Sfaturi duhovnicești de la Părintele Arsenie Boca:

• Să nu adormi cu mintea obosită, în duşmănie pe cineva.
• Prilejurile sunt de mai multe feluri: de la diavol, de la fire şi îngăduite de Dumnezeu. Le deosebim:
– Când sunt de la diavol, simţi tulburare.
– Când sunt de la fire, ne ... Detalii... »

... More »

- Cum îmi pot convinge părinții să se spovedească? Nu prea cred în taina spovedaniei...
- Păi, nu cred în Dumnezeu! Nu umblă la Biserică. Pe urmă, ei au patimi, păcate pe sufletul lor... Știți? A venit unul la mine la mănăstire și erau 200 de oameni la rând - un tânăr era - și a strigat la mine: "Părinte stareț, eu n-am păcate!"

... Detalii... »

... More »

Fiul meu, întotdeauna trebuie să-l îndreptățești pe fratele tău și să te osândești pe tine însuți. Niciodată să nu îndreptățești faptele tale, ci învață să spui „Iertați!” și smerenia se va sălășlui întru tine. Fă răbdare și treci cu vederea greșelile fratelui tău, amintindu-ți de îndelungă-răbdarea Lui Dumnezeu față de greșelile tale.

... Detalii... »

... More »

Am mers la o înmormântare. După ce toată lumea a dat-o pe mama în groapă - avea 32 de ani, tată nu aveau copiii - eu dezbrăcam veșmintele și mă uitam că 4 copii au rămas îngenuncheați pe mormânt la mama. Și toată lumea s-a dus, s-au grăbit rudele ca să facă praznicul acasă, nu și-a dat nimeni seama că acei copii au rămas pe mormânt la mama lor.

... Detalii... »

... More »

Rabdă, şi rabdă totul – toate necazurile, toate greutăţile nevoinţei, mustrările, ponegrirea, dar mai mult decât orice, teme-te de deprimare. Este păcatul cel mai greu.

Există două căi: una este calea defăimării de sine şi smereniei. Şi a doua, calea îndreptăţirii de sine şi a deznădejdii. Cea dintâi este adevărata ... Detalii... »

... More »

Vine câte o femeie și spune:

- Părinte, oare să-l iert pe bărbatul meu, că uite, m-a supărat... l-am prins că m-a înșelat...

- Ei, te-a înșelat? Nu te-a înșelat, dragă, a fost într-un schimb de experiență. Ține-l acasă, că altul mai bun nu găsești, mai rău, da! Iartă-l și ți ... Detalii... »

... More »
« 1 2 ... 8 9 10 11 12 ... 156 157 »