9:38 PM
Sfântul Apostol Andrei și crucea în formă de X

Crucea în formă de "X" este cauza durerilor cumplite, cu mult mai mari decât pe crucea tradițională.
Sfântul Andrei moare răstignit pe o cruce în formă de "X" , în localitatea Patras, lângă Corint. Crucea în "X" pricinuia chinuri încă și mai mari decât crucea tradițională. Pe crucea obișnuită, răstignitul suferea pentru că, din cauza poziției, nu putea respira. El trebuia să se sprijine în mâini și în picioare pentru a se ridica și a-și lărgi pieptul, încât să permită aerului să pătrundă în cutia toracică. Dar membrele îi erau prinse în cuie, ceea ce îi provoca dureri cumplite. La crucea în formă de "X", din cauză că picioarele desfăcute nu mai permiteau sprijinirea trupului în ele, condamnatul trebuia să își ridice întreaga greutate a corpului doar în mâinile țintuite de piroane, suferind astfel dureri crunte.
România este una dintre puținele țări din lume creștinate de unul dintre cei 12 Apostoli. Un dar divin, pe care nu îl prețuim întotdeauna la justa lui valoare. Peştera în care se spune că s-a nevoit Sfântul Apostol Andrei în vremea în care predica sciților cuvântul Evangheliei se află în judeţul Constanţa, la 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin.
Pentru că vindeca boli grave și propovăduia credința cea dreaptă întru Hristos, proconsulul Egheat a ordonat ca Sfântul Apostol Andrei să fie răstignit, sentința pronunțându-se fără judecată. Tradiția Bisericii spune că, pentru că nu s-a simțit vrednic să fie răstignit pe o cruce obișnuită, așa cum a fost răstignit Hristos, cel dintâi Apostol a cerut să fie martirizat pe o cruce specială, în formă de X. Din paginile Sinaxarului aflăm că, văzând Sfântul Andrei Crucea pregătită pentru dânsul, a strigat cu glas mare: „Bucură-te, Cruce sfințită cu trupul Lui Hristos și cu mădularele Lui ca niște mărgăritare împodobite, căci mai înainte de a Se răstigni Domnul pe tine, erai înfricoșată oamenilor, iar acum ești iubită și cu dorire primită”. Apoi, Sfântul și-a dezbrăcat hainele și le-a dat chinuitorilor, iar ei l-au înălțat pe Cruce și, legându-i mâinile și picioarele cu frânghii, „l-au răstignit și l-au spânzurat”.
Această Cruce a devenit unul dintre cele mai de preț odoare sfinte din Biserica Ortodoxă. În contextul luptelor din timpul celei de-a patra cruciade, trupul Sfântului Andrei a fost furat și dus în Italia, unde se află și astăzi, fiind așezat în catedrala romano-catolică medievală din Piazza del Duomo, Amalfi. Însă împăratul Vasile I Macedoneanul a hotărât să trimită Capul Sfântului Apostol creștinilor din Patras. În prezent, Crucea Sfântului Andrei este păstrată alături de Capul Sfântului în Catedrala Sfântul Apostol Andrei din orașul grecesc Patras.
Sfântul Sinod a decis în 1995 ca 30 noiembrie să fie trecută cu cruce roșie în calendar, iar în 1997, ca Sfântul Andrei să fie numit "Ocrotitorul României". Nu poate fi întâmplător că cele două sărbători naționale ale României vin una după alta: 30 noiembrie, când am primit în dar intrarea în „Țara de Sus” și 1 decembrie, când, printr-o minune a istoriei, după un război care părea pierdut, am câștigat Țara cea mare de pe Pământ. Observăm deci, că Ziua Națională a României este precedată de o zi aparte, în care îl prăznuim pe cel care ne-a oferit în dar nouă, românilor, intrarea întru Împărăția cea Cerească.

Cine este Sfântul Andrei și de ce  ocrotitorul românilor și CEL DINTÂI CHEMAT?
 

Sfântul Apostol Andrei și fratele său, Sfântul Apostol Petru, au fost fiii lui Iona, un pescar sărac din Galileea. Ei au trăit din pescuit până când l-au auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul predicând în pustiul Iordanului și vestind venirea Lui Mesia. Martor la botezul Lui Iisus Hristos în apa Iordanului, Sfântul Andrei l-a auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul spunând: „Iată Mielul Lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii„.
Chemarea lui Andrei la apostolie s-a petrecut ceva mai târziu. Iată ce spune Sfântul Apostol și Evanghelist Matei:
„Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: "Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni." Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El.
Andrei este cunoscut și drept „cel dintâi chemat„ la apostolie,  pentru că L-a însoțit pe Iisus Hristos prin Țara Sfântă. A fost martor la minunile pe care Le-a săvârșit și s-a pătruns de învățăturile Lui. Sfântul Andrei a suferit alături de ceilalți apostoli, asistând la chinurile și umilințele la care L-au supus iudeii pe Mântuitor. S-a încredințat, împreună cu ceilalți apostoli, că Iisus Hristos a înviat din morți. L-a văzut pe Domnul înviat și în prima zi, și după opt zile, și când El S-a arătat în Galileea și Le-a dat poruncă să predice Evanghelia printre toate neamurile pământești.

 

De ce este Sfântul Andrei – denumit și ocrotitorul românilor?
 

Sfântul Apostol Andrei a început prin a predica Evanghelia în Asia Mică. De acolo a venit în ținuturile dintre Dunăre și Marea Neagră și i-a creștinat pe strămoșii noștri geto-daci. El este protectorul neamului românesc și lui trebuie să ne închinăm în această zi, rostind această rugăciune:
 

„Pe propovăduitorul credinței la geto-daci și slujitor al Cuvântului, pe Andrei cel dintâi chemat să-l lăudăm, că pe strămoșii noștri i-a adus la cunoștința Lui Hristos, crucea în mâini ținând și izbăvind din înșelăciunea vrăjmașului sufletele lor, pe care le-a adus la Dumnezeu ca dar bine primit. Pe acesta, toți românii să-l lăudăm și să-l cinstim, ca să se roage neîncetat Lui Hristos Dumnezeu, ca să ne ferească de toată răutatea și să mântuiască sufletele noastre.

Vizualizări: 1188 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: formă, apostol, Sfântul, Crucea, și, în, Andrei, De | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Părintele Arsenie Boca - Nu dărui celorlalți după cum merită, ci după cum au nevoi

Când te scoli, mai înainte de orice lucru, aleargă la nevinovata rugăciune!

Cea mai grea luptă în viaţa aceasta nu este alta decât biruirea de sine

Și dacă nu puteți posti de mâncare, refuzați să vă mâncați aproapele!

Acolo unde este nelinişte şi deznădejde, acolo îşi face cuib diavolul

Total comentarii : 0
avatar