Venerabilul părinte Ştefan Anagnostopoulos, în cartea sa "Cunoaşterea şi trăirea credinţei ortodoxe" ne relatează că un profesor de la Seminarul Teologic din Tesalonic, prin anul 1959, le preda elevilor săi faptul că Sfânta Împărtăşanie nu este cu adevărat Trupul şi Sângele Lui Hristos, ci doar nişte simboluri.

... Detalii... »

... More »

Am sărutat timpul și verbul „a spera”. Visul vibrează cutremurând ochii uitaţi sub pleoape ce au botezat până târziu în noapte vioara obrajilor mei. Iar vis între două ferestre. Razele îmi deschid genele aşezate până târziu în rugă. Şi dorul a stat sprijinit pe ţurţurii ce mi-au scârţâit orele de taină, aruncând în geam aşchia lunii. Am cartea la aceeaş ... Detalii... »

... More »

Cel care reuşeşte să cucerescă pe duşmanul lui, să arate că e mai tare ca el prin dragoste, prin iubire, prin iertare, prin talent... şi să-l aducă la adevăr, pentru acela stă scris în Sfânta Scriptură: "Cel ce a câştigat un suflet şi-a acoperit lui mulţime de păcate!"
Nu poți comunica cu Hristos și să ai în același timp relații proaste cu ... Detalii... »

... More »

Într-o dimineață de decembrie a anului 1996, la pangarul mănăstirii de la Suroti se aflau maica responsabilă, doi soți împreună cu copilul și cu tatăl lor, două femei de vârstă mijlocie și un bărbat tânar. Deodată s-a auzit un strigăt puternic.
Una dintre femeile de vârsta mijlocie, care era destul de voinică, tocmai căzuse la pământ ... Detalii... »

... More »

Când Iisus spune: „Tot ce veți cere în numele Meu Tatălui, veți primi” El se referă în primul rând la lucrurile spirituale, la viața sufletului pentru care de fapt a venit în mijlocul oamenilor. Și tot El spune cu alt prilej: „Căutați Împărăția Lui Dumnezeu!” Deci, aceasta trebuie să cerem în rugăciunea noastră. Cât privește l ... Detalii... »

... More »

Episcopul Teodorit al Cirului, care a trăit în secolul V, povestește că odată l-a cercetat un monah, cere venea de foarte departe.
L-a primit, dându-i să mănânce și să se odihnească. În timp ce mânca, episcopul a observat că monahul folosea numai mâna stângă și că dreapta sa era înfășurată într-o bucată de rasă veche.
Episcopul l-a întrebat de ce are mâ ... Detalii... »

... More »