8:19 AM
Dacă ați ști cât de mult ne cer ajutorul cei adormiți!

Dacă ai ști cât de mult cer ajutor cei adormiți! Fiindcă, după moarte nu există pocăință și că oameni au plecat și ei cu pete și prihane și văzând că ajutorul celor vii împreună-lucrează și ajută mult la a se desăvârși și liniști, ei își doresc mult, cer și tânjesc să fie pomeniți de cineva.

Cu dor așteaptă ca să se ridice vreun preot sau vreun creștin virtuos din neamul lor care să-i pomenească și pe ei.

Îți voi istorisi aici o vedenie a unui episcop pe care am auzit-o din gura lui, episcop cu care am împreună-liturghisit în urmă cu câțiva ani.

Spunea că era un preot care fusese biruit de vin și de aceea se îmbăta. Iar aceasta s-a petrecut mulți ani la rând. În celelalte, însă, era un preot virtuos și evlavios.

Într-una din zile a băut vin, după obicei, și s-a îmbătat. Apoi, mai înainte de a se trezi bine, a mers și a liturghisit, dar cu îngăduința Lui Dumnezeu i-a căzut jos din Sfântul Trup și Sânge al Domnului.

Sărmanul a înghețat de spaimă, gândindu-se la canonul aspru pe care avea să-l primească de la episcopul său. După ce s-a mărturisit episcopului, acesta i-a spus: „Mergi și te voi anunța când să vii ca să-ți dau canon.”

Și pe când episcopul a luat în mână condeiul ca să semneze caterisirea, fiind el singur, a avut deodată o vedenie.

Se făcea că vede înaintea sa o mulțime mare de oameni de tot felul, de toate vârstele și rânduielile. Episcopul a rămas uimit și l-a cuprins frica de ceea ce vedea. Atunci toți acei oameni i-au spus toți într-un glas: „Preasfințite, să nu-l puneți la canon pe preot, să nu-l caterisiți... După aceasta s-au făcut nevăzuți.

Episcopul trimite preotului înștiințare să vină la el, iar acesta a venit tremurând, căci se gândea la caterisirea lui. Episcopul îl întreabă:

– Ia spune-mi, pomenești multe nume la Liturghie?

– Stăpâne, la Proscomidie pomenesc multe nume, de la împărat până la sărac.

– Mergi și atunci când liturghisești pomenește cât de multe nume poți și ia aminte să nu te mai îmbeți. Ești iertat! După aceasta preotul, cu ajutorul Lui Dumnezeu s-a izbăvit de patima beției.

Arhimandritul Efrem Filotheitul - Povețe părintești

Vizualizări: 1807 | Adăugat de: mariusdumitrumro | Tag-uri: cer, ajutorul, ne, mult, ȘTI, Dacă, De, cât, adormiți!, ați, cei | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Păcat mare este mânia!

Iertaţi-vă, iubiţi-vă, mai vizitaţi-vă, încurajaţi-vă, ajutaţi-vă!

Mila Domnului

Ce să faci dacă ţi-e ruşine să mărturiseşti un păcat

O rugăciune foarte puternică a părintelui Ilarion Argatu

Total comentarii : 0
avatar