9:47 PM
Părintele Cleopa - Cum trebuie să ne pregătim pentru Sfânta Împărtășanie

Pregătirea pentru Sfânta Împărtășanie este de două feluri: trupească și sufletească.

În general, ea constă din următoarele părți:

a) Spovedania, mărturisirea păcatelor, fără de care nimeni nu se poate împărtăși, nici chiar clericul. Numai copiii până la șapte ani sunt scutiți de spovedanie.

b) Împăcarea cu toți oamenii. Nimeni nu se poate împărtăși certat cu cineva și neîmpăcat sau având răutate, ură și gând de răzbunare asupra cuiva. Dumnezeu, fiind dragoste, primește la cele sfinte numai pe cei care iartă și trăiesc în dragoste.

c) Înfrânarea de la mâncare de dulce și de la orice poftă și necurăție trupească. Soții sunt datori să țină cel puțin șapte zile de curăție înainte de Sfânta Împărtășanie și încă trei zile după Sfânta Împărtășanie. Credincioșii sunt datori să țină curăție și să postească miercurea, vinerea și în cele patru posturi când se împărtășesc. În caz de boală grea, preotul rânduiește un post mai scurt după caz. Cei care se împărtășesc între posturi sunt datori să postească cel puțin trei până la șapte zile înainte de Sfânta Împărtășanie. Înaintea de primirea celor sfinte, creștinii sunt datori să se înfrâneze de la băutură, de tutun, distracții, glume, zavistie, clevetiri etc.

d) Împlinirea canonului dat de duhovnic. Credincioșii nu se pot împărtăși fără învoirea duhovnicului lor și fără înplinirea canonului rânduit de el la spovedanie, afară de caz de boală sau alte împrejurări grave, când pot primi cele sfinte în orice de situație s-ar găsi cei în cauză.

e) Rugăciunea. Credincioșii sunt datori să se roage mai înainte de primire Sfintei Împărtășanii în mod deosebit. Să citească în ajun din Ceaslov, din Psaltire și Acatistier, să facă după putere metanii, închinăciuni, milostenie la cei săraci și alte fapte bune. În mod deosebit sunt datori să citească seara Acatistul Mântuitorului, Paraclisul Maicii Domnului, Canonul de Pocăință, Canonul Îngerului păzitor și Canonul Sfintei Împărtășanii, iar dimineața cele douăsprezece rugăciuni. După primirea celor sfinte, credincioșii trebuie să citească rugăciunile de mulțumire.

(Extras din "Cleopa Ilie, Ne vorbește părintele Cleopa", vol. 4)

Vizualizări: 7598 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: Pentru, Cleopa - Cum, trebuie, Împărtășanie, Sfânta, , Părintele, pregătim, ne | Evaluare: 2.5/2

Alte articole

CREZUL MEU

Părintele Justin Pârvu - Păcatele sunt bolile sufletului

Creștinii nu se nasc, ci se fac

Se tem de moarte doar cei care nu cred în Înviere

Cât de des este bine să ne SPOVEDIM și să ne ÎMPĂRTĂȘIM

Total comentarii : 0
avatar