10:00 PM
Icoana ŞAPTE SĂGEȚI sau ÎMBLÂNZIREA INIMILOR RELE

Rugăciune:

Îmblânzeşte inimile noastre rele, Născătoare de Dumnezeu şi stinge necazurile venite de la cei care ne urăsc, şi toată strâmtorarea sufletului nostru dezleag-o, că privind la sfântă icoana Ta ne umilim de împreună-pătimirea şi milosârdia Ta către noi, şi sărutând rănile Tale ne spăimântăm de săgeţile noastre ce te sfâşie. Nu ne lăsa, Maică Preamilostivă, să pierim în împietrirea noastră, că Tu eşti cu adevărat îmblânzirea inimilor rele. Amin!

Icoana „Şapte Săgeţi” sau „Îmblânzirea inimilor rele”
 

Icoana, mai puţin obişnuită într-adevăr, este cunoscută sub numele de „Şapte Săgeţi”, „Profeţia lui Simeon” sau „Îmblânzirea inimilor împietrite”, fiind sărbătorită, conform sinaxarelor ruse, la 13 august (26 august) şi în cursul săptămânii de după Duminica Tuturor Sfinţilor. Este una dintre puținele icoane în care Fecioara Maria apare Singură, inima Ei fiind străpunsă cu șapte săgeți. Așezarea săgeților diferă în reprezentări: patru pe partea stângă și trei pe partea dreaptă, sau invers, ori câte trei în fiecare parte și una pe verticală în partea de jos. Șapte semnifică în cazul de față plinătatea necazului, a durerii și a suferinței.

Fundamentul scripturistic pentru această Icoană se regăsește în proorocia Dreptului Simeon, cel care a ieșit în întâmpinarea Domnului, atunci când a fost dus la Templul din Ierusalim de către Fecioara Maria și Iosif la patruzeci de zile după nașterea Sa. Atunci, Dreptul Simeon i-a zis Născătoarei de Dumnezeu: „Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri. Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi” (Lc. 2, 34-35)

Deşi există numeroase Icoane ale Maicii Domnului „Şapte Săgeţi” şi copii ale acestora, una dintre ele este mai cunoscută, prin minunile înfăptuite, cea din bisericuţa „Sfântul Ioan Teologul” de lângă Vologda, Rusia.

Vizualizări: 1453 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: INIMILOR, rele, sau, ŞAPTE, SĂGEȚI, ÎMBLÂNZIREA, icoana | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Arhimandrit Justin Pârvu - Rugăciunea din inimă va fi singura noastră izbăvire!

Temelia societăţii este familia

Grija pentru copii să i-o predați Lui Hristos și Maicii Domnului

Important e să nu cedezi! Să nu cazi pradă răului!

O rugăciune foarte puternică a părintelui Ilarion Argatu

Total comentarii : 0
avatar