8:29 PM
Mergeți sănătoși și să ne întâlnim la ușa Raiului!

Părintele Ioanichie Bălan:

- Prea Cuvioase Părinte Paisie, în numele ucenicilor Sfinției Voastre vă cerem câteva cuvinte de folos spre mântuirea noastră, vă rugăm să nu ne lăsați fără de răspuns.

Parintele Paisie Olaru:

- In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Parinte Ioanichie, imi cereti lucruri mari, ce depind de ajutorul Lui Dumnezeu, Care a zis ca "fara de Mine nu puteti face nimic". Am gustat oleaca din primul razboi mondial si aceasta era parola noastra: "Baieti, ochiul la inamic, urechea la comanda si cu Dumnezeu inainte!" Asa trebuie sa ne purtam si in razboiul cel duhovnicesc. Asadar, cu ajutorul Lui Dumnezeu si dupa priceperea mea, voi raspunde la cele ce urmeaza.

- Ce bucurii duhovnicesti va aduc ucenicii Sfintiei Voastre, calugari si mireni, pe care i-ati crescut si i-ati unit cu Hristos timp de peste 40 de ani?

- De unii m-am bucurat ca au facut roade bune, dar de altii m-am scarbit ca n-au rodit. Eu la toti am dat acelasi sfat, aceeasi samanta am semanat, dar ce pot sa zic? Poate pamantul inimii lor nu a fost pregatit sau a fost pietros. Poate si noi i-am smintit...

- Sunteti multumit acum la capat de drum de fiii duhovnicesti ai Sfintiei Voastre? Sau va pare rau ca nu ati facut mai mult pentru ei, pentru Biserica?

- Voi fi fost si eu vinovat ca nu am facut cat trebuia pentru ei, sau i-am priceput mai mult, sau le-am tolerat prea mult. Closca, cand puisorii sunt mici, ii acopera cu aripile; iar dupa ce cresc, unii mor. Asa si eu, dupa ce am vazut ucenicii mari, n-am prea indraznit sa-i mustru. M-am rugat numai pentru ei si i-am indemnat cu blandete si smerenie, incredintandu-i voii Lui Dumnezeu. Chiar daca unii s-au departat, ori au racit in credinta si rugaciune, pentru toti este mantuire, daca se intorc de unde au cazut si pun inceput bun cu pocainta.

- Ce ati dorit sa realizati si ce ati realizat in viata? Ce doriti sa mai faceti pe viitor pentru Hristos si ucenici?

- Cand eram tanar ma gandeam singur si imi faceam multe planuri de viitor, dar nu pe toate le-am realizat. De exemplu, am dorit in tinerete, cand aveam doar 25 de ani, sa ma fac pustnic in muntii Neamt, dar poate n-a fost voia Lui Dumnezeu. Prin anii 1930-1932 am venit la egumenul Sihastriei, parintele Ioanichie, si i-am cerut sa ma primeasca in obstea lui, sau sa ma retrag la schitul Sihla, pe atunci vestit pentru viata pustniceasca. El insa m-a intrebat: " Dar ai blagoslovenie sa vii la Sihastria?" Si cum eu venisem fara voia staretului meu, m-am intors inapoi si m-am facut un fel de "pustnic" in padurile din jurul schitului Cozancea. Cred ca in trecut as fi putut sa fac mai mult, dar regret ca n-am facut pe cat am putut. Am facut mai mult rele decat bune. Acum doresc sa mai fac ceva, dar nu mai pot si imi pare rau ca au trecut atatia ani fara roade mai multe. Dupa razboi multi viteji se arata! Dar cu rabdare si cu multumire inaintea Lui Dumnezeu nadajduiesc sa dobandesc mila Lui.

- Cum ajutati si mangaiati fiii duhovnicesti acum cand sunteti bolnav in chilie?

- Ma bucur cu cei ce se bucura si asculta cuvintele mele si ma scarbesc de cei care patimesc boli sau ispite, ii compatimesc, ma rog pentru ei la Dumnezeu si ii incurajez sa nu dea inapoi, ci sa mearga cu rabdare inainte. Ca zice Hristos:" Cel ce va rabda toate pana la sfarsit, acela se va mantui !" Ma bucur cand ma cerceteaza fiii mei duhovnicesti si le zic: "Bine ati venit! Dumnezeu sa va rasplateasca dragostea si osteneala. Dumnezeu sa va ajute sa sporiti in fapte bune, ca sa nu regretati la batranete ca ati trait degeaba pe pamant!" Apoi, la plecare, le zic: "Mergeti sanatosi si sa ne intalnim la usa Raiului!" Cu aceste cuvinte cred ca se intorc folositi la casele lor, iar eu raman dator sa-i pomenesc la rugaciunile mele, cu nadejdea ca dragostea, care este cununa tuturor faptelor bune, le va implini toata dorinta spre mantuire.

Să nu ne punem nădejdea în oameni, ci numai în Domnul! Că omul se schimbă. Azi îţi dă şi mâine îţi cere, azi te laudă şi mâine te ocăreşte. Ci să ne punem nădejdea în mila Lui Dumnezeu şi nu vom greşi niciodată!
 

(Părintele Paisie Olaru)

Vizualizări: 742 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: întâlnim, ușa, , ne, la, Raiului!, mergeți, și, sănătoși | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Cine suntem noi să nu iertăm?

Tu cu ce rămâi după ce te duce la groapă?

Părintele Ioan Danci - Doamne, varsă pacea pe pământ!

Corpul uman după moarte

Părintele Arsenie Papacioc - Nu este niciodată nimeni degeaba lângă tine...

Total comentarii : 0
avatar