11:08 PM
Părintele Arsenie Boca - Sfaturi și îndemnuri

Sfânta Liturghie mai tine lumea.
Când faradelegile vor înclesta mintea si inima oamenilor si-i vor salbatici asa de tare, încât vor zice ca nu le mai trebuie Dumnezeu si Biserica si preoti, încât va fi salbaticirea si nebunia urii (Lc. 6, 11) peste tot pamântul, atunci vine sfârsitul.

– Pentru o alunecare a omului de la nume la numar, au sa dea seama toti înzestratii Lui Dumnezeu, cei cu daruri, cu raspunderi, cu mariri, cu puteri si cu tot felul de haruri. Regele David, înzestrat deodata cu darul stapânirii si cu darul proorociei, a capatat o strasnica pedeapsa, numai fiindca a îndraznit sa numere poporul (II Regi 24). Darul proorociei i s-a luat o vreme, iar din popor i-au murit 70.000 de oameni – si doar el gresise, nu poporul (II Regi 24,17). Deci, înaintestatatorii si detinatorii puterii au sa dea seama, chiar de venirea sabiei dupa dreptate.

Precum Taina Pocaintei e un dar al cerului, sub chip smerit, pentru mântuirea fiecarui suflet în parte, asa Sfânta Liturghie, marea taina, ascunsa iarasi sub chip smerit, mântuieste lumea sau o fereste de urgiile lui Antihrist. Iata de ce, toata lumea ar trebui sa vie la Sfânta Liturghie, ca pentru dainuirea lumii e darul acesta pe pamânt.

Va lua tara foc din Prislop (e vorba de “focul” Duhului Sfânt: Lc. l2, 49)

Nu va putea avea omul pace pe pamânt de nu va avea pace cu Dumnezeu! (I Tesaloniceni 5, 3; Luca 21, 55; Isaia 139, 11). Asadar în numele Lui Hristos va rugam ca si cum Dumnezeu v-ar ruga prin noi: împacati-va cu Dumnezeu (II Corinteni 5, 20).

– Sa bagam de seama ca nu cumva crestinismul sa se ia de la noi. Pe simplul motiv ca noi, crestinii, nu aducem roadele acestui crestinism: oameni dupa chipul Lui Iisus.

– Mântuirea nu se câstiga cu o fapta razleata, ci presupune o fata sociala; nimeni nu se mântuieste singur; de mântuirea sa se mai leaga o multime de oameni.

– Mântuirea noastra nu e numai un dar de la Dumnezeu, ci si o fapta a libertatii noastre.

– “Nu este stapânire fara numai de la Dumnezeu” (Rom. 13, 1). Deci, primim divinul stapânirii, dar refuzam pacatul ei… Sa fiti deci pregatiti sa puneti capul pe butuc, daca credinta o va cere.

– Unei stapâniri de stat (sau sef), care nu se supune Lui Dumnezeu, nici Sfânta Biserica (si slujitorii ei) nu trebuie sa i se supuna.

– Din toate timpurile se stie ca, atunci când puternicii vremii ridicau mâna asupra slujitorilor Lui Dumnezeu, n-a mai dainuit puterea lor.

– Rugaciunile si jertfa Sfintilor Brâncoveni m-a adus pe mine pentru tara aceasta a noastra.

– Vine timpul, si e foarte aproape, când toti preotii vor repara bisericile, iar altii vor construi altele noi, dar nelucrând ei la sufletul omului, vor ramâne bisericile goale, cucuvelele vor cânta într-însele. Roadele slabirii în dreapta credinta a teologilor în facultati si seminarii vor fi preotii, care vor fi si mai slabi ca învatatorii lor; mai ales în Transilvania, Ortodoxia aproape ca va dispare, ultima reduta va fi Sibiul, dar va cadea si acesta. Dumnezeu nu forteaza mântuirea nimanui. Cine are minte, sa ia aminte!

Părintele Arsenie Boca – Sfaturi și îndemnuri
 

Vizualizări: 1350 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: arsenie, Părintele, îndemnuri, și, Boca - Sfaturi | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Dacă nu avem smerenie, nu putem să Îl iubim pe HRISTOS

Scrisoarea lui Constantin Noica către fiul lui, Părintele monah Rafail Noica

SUPEREROUL

Părinte, ce e aia credință?

Prieten bun, câștigă-ți plânsul și Rugăciunea Lui Iisus, căci plânsul stinge focul veșnic, iar ruga te înalță sus!

Total comentarii : 0
avatar