6:17 PM
Tristeţea este strâns legată de ţinerea de minte a răului

Cel care vede chiar urmă de ură în inima lui faţă de orice om şi faţă de orice greşeală a lui, acesta nu-L iubeşte deloc pe Dumnezeu. Pentru că iubirea faţă Dumnezeu nu îngăduie deloc ura împotriva aproapelui.

Să nu spui „nu-l urăsc pe fratele meu” în momentul în care nu vrei să-ţi aminteşti de el. Ascultă ce zice profetul Moise: „Să nu duşmăneşti pe fratele tău în inima ta, dar să mustri pe aproapele tău, ca să nu porţi păcatul lui” (Levitic 19, 17)

Tristeţea este strâns legată de ţinerea de minte a răului. Deci, când mintea cugetă la persoana fratelui tău şi simte tristeţe, este vădit că-i ţine răutate, căci „căile celor care ţin minte răul duc la moarte duhovnicească” (Pilde 12, 28) pentru că „fiecare dintre cei care ţin minte răul este călcător al Legii” (Pilde 21, 24)

La vreme de linişte, să nu-ţi aminteşti de cele pe care ţi le-a spus fratele, când te-a necăjit, fie în faţă, fie a spus altuia, şi ai auzit după aceea, ca să nu cazi în patima ţinerii de minte a răului.

Sfântul Maxim Mărturisitorul

Extras din „Glasul Sfinţilor Părinţi”, Ed. Egumeniţa, 2008, pag. 295-296

Vizualizări: 3648 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: strâns, RĂULUI, ţinerea, legată, minte, De, este, tristeţea | Evaluare: 2.0/1

Alte articole

Părintele Ioan Istrati - Să ne rugăm pentru pacea lumii!

Nu te culca supărat, omule, pentru că mâine dimineață nu știi dacă te mai trezești!

Părintele Ioan Istrati - CE NE FACEM NOI CU ATÂȚIA PREOȚI?

Cum să ne rugăm la Dumnezeu

Părintele Paisie Aghioritul - Vom vedea evenimente înfricoşătoare... se vor da lupte duhovniceşti...

Total comentarii : 0
avatar