9:07 PM
Cine nu iartă și urăște pe aproapele, nu poate intra niciodată în biserică

- Cum trebuie să meargă credincioșii la biserică?

- Mai întâi trebuie să meargă regulat la biserică, adică cât mai des, în fiiecare Duminică și sărbătoare, afară de cazuri grele de boală, spital, neputință, serviciu. Apoi, să meargă la biserică împăcați unii cu alții, că biserica este casa Domnului, care este Dumnezeul dragostei.

Cine nu iartă și urăște pe aproapele, nu poate intra niciodată în biserică, nu poate da slujba la altar, nu poate zice Tatăl nostru, că nu-l primește Dumnezeu. Apoi, soții să țină curățenie înainte cel puțin două zile unul cu altul și să aducă și pe copiii lor la biserică pentru a învăța dreapta credință și a crește în frica de Dumnezeu. Credincioșii sunt datori să meargă din timp la sfintele slujbe, iar nu după începerea Sfintei Liturghii. Ei trebuie să asculte la biserică atât Sfânta Liturghie; cât și Vecernia, Utrenia, Acatistul, predica zilei, citirile și cântările de la strană și toate învățăturile creștine din gura preotului. Daca nu pot veni din timp la slujbă, credincioșii trebuie să se inchine la icoane numai după terminarea Sfintei Liturghii, ca să nu tulbure liniștea slujbei și a celor din biserica.

Credinciosii, mai ales femeile, trebuie sa se imbrace cuviincios, cand vin la biserica. Este mare pacat pentru ele sa se poarte cu imbracaminte necuviincioasa, nu numai in biserica, ci si acasa, la lucru, pe strada, si mai ales cand se roaga. Sa vina la biserica cu capul acoperit, imbracate in haine femeiesti, iar nu barbatesti, nevopsite pe fata si pe unghii si sa stea cuviincios la sfintele slujbe. Este oprit credinciosilor sa plece din biserica inainte de sfarsitul slujbei. Sfantul Ioan Gura de Aur ii aseamana pe aceia cu Iuda vanzatorul, care a plecat de la Cina Domnului inainte de sfarsit. Sfanta Liturghie are aceeasi valoare cu Cina cea de Taina.

Deci, sa pretuim biserica, sa iubim biserica, sa mergem regulat, cu dragoste si impacati la biserica, sa ascultam cu evlavie sfintele slujbe si cuvintele de invatatura, sa cantam si sa ne rugam impreuna in biserica, pentru ca astfel sa ne intoarcem la casele noastre hraniti duhovniceste si intariti in credinta si iubire. O slujba ascultata cu evlavie ne aduce pace si bucurie in casa si in inima si tine pana la cealalta Duminica. Biserica este mama noastra cea de obste. Sa o iubim si sa ascultam de pastorii nostri sufletesti, ca astazi s-au ridicat multi pastori si prooroci mincinosi, lupi imbracati in piei de oi, care indeamna pe crestini sa lase Biserica, pastorii ei cei sfinti, Sfanta Liturghie, Sfanta Cruce, pe Maica Domnului si pe toti sfintii si sa mearga la adunarile lor in afara de Biserica. Mantuirea este numai in Biserica, pe care a intemeiat-o Insusi Domnul nostru Iisus Hristos, iar afara de Biserica sunt lupii rapitori, proorocii mincinosi si amagitorii. In Biserica este viata si mantuirea noastra, iar afara este pierzarea, intunericul si moartea celor ce se lasa de Biserica Lui Dumnezeu.

(Părintele Cleopa Ilie)

Vizualizări: 691 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: pe, iartă, nu, cine, intra, urăște, biserică, Poate, în, Aproapele, niciodată, și | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

De ce deznădăjduiești, când tu miroși a parfum, iar el a boală?

Arhimandrit Justin Pârvu - Rugăciunea din inimă va fi singura noastră izbăvire!

Te iubesc din toată inima mea!

Vino, om bun, măcar zece minute la Liturghie!

Părintele Arsenie Papacioc - Căutați să fiți pomeniți la Sfânta Liturghie!

Total comentarii : 0
avatar