8:37 PM
Icoana Maicii Domnului CHEMAREA LA SMERENIE

Icoana Maicii Domnului „Chemarea la smerenie" ( Призри  на смений ) a apărut în anul 1420, în apropierea lacului Stonii din ținutul Pskovului.
Icoana a plâns cu lacrimi de sânge în septembrie 1426, fapt corelat cu evenimente ulterioare, precum: foamete, incendiu de proporții și invazia unui prinț lituanian aliat cu tătarii, toate din zona Pskovului. La 16 septembrie 1426 a avut loc mutarea icoanei în catedrala din Pskov, fapt comemorat până astăzi în Biserica Rusă.
În icoană, Maica Domnului e zugrăvită şezând. Capul îi este încununat de o coroană. În mâna dreaptă ţine sceptrul, iar cu stânga Îl ţine pe Dumnezeiescul Prunc. Pruncul este zugrăvit cum stă în picioare pe genunchii Maicii. Cu mâna dreaptă se atinge de obrazul Ei, iar în stânga ţine globul – simbol al stăpânirii asupra lumii. Această minunată icoană s-a aflat o perioadă îndelungată în catedrala din Pskov, dar în anul 1917 icoana a dispărut.
Una dintre copiile ale aceste icoane „care plânge pentru lume” se afla la Kiev. Această copie a Icoanei Maicii Domnului „Chemarea la smerenie” datează din secolul al XIX-lea.
În toamna anului 1992, această icoană a fost dăruită Mănăstirii Vvedensky(Intrarea Maicii Domnului în Biserică) din Kiev de monahia Teodora (+ 1994)
Icoana a atras imediat atenția credincioșilor încă dinainte de a face minuni cunoscute, nu doar prin frumusețea exterioară și strălucirea deosebită a culorilor, dar și fiindcă toți cei ajunși înaintea ei se simțeau îndemnați a se ruga vreme îndelungată acolo, spunând Maicii Domnului toate durerile lor.
Într-o zi a anului 1993, starețul Damian, a observat că Icoana Maicii Domnului care era așezată într-un baldachin de lemn, cu geam de sticlă, devenise mai întunecată. Îndepărtând geamul, starețul a observat din nou culorile luminoase ale icoanei. Pe sticla dinaintea icoanei a apărut imprimată o copie identică a Icoanei Maicii Domnului, argintată, care în urma cercetărilor științifice s-a dovedit ca fiind „nefăcută de mână omenească”. Sticla cu oglindirea icoanei, a fost așezată lângă icoană spre închinare.

Vizualizări: 1511 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: smerenie, icoana, chemarea, Maicii, la, domnului | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Să nu mai judeci pe frați, atunci când cad, ci să le sari în ajutor

Dragii mei, vă rog, gândiți-vă la sensul vieții, începeți să trăiți ca și ortodocși adevărați, fără fariseism!

De-aţi şti cât mă rog eu noaptea cu lacrimi... să aveţi dragoste între voi!

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, nu mă lăsa pe mine!

Părintele Arsenie Boca - Dumnezeu iubeşte Ţara Românească şi pe ea vrea să o spele întâi de păcate

Total comentarii : 0
avatar