8:44 PM
ÎPS Justinian Chira - A judeca e uşor, dar a găsi adevărul e mare lucru!

*Oricât ar fi de simplu un om, el simte ce-i bine şi ce-i rău. Începând de la cel mai simplu ţăran până la cel mai învăţat om, ştie şi simte ce-i bine şi ce nu-i bine. Şi atunci, trebuie întotdeauna să alegem partea pozitivă, chiar dacă nu e pe plăcerea noastră. Să ascultăm de glasul sufletului, al conştiinţei noastre, pentru că ea nu ne minte. Asta este o lege generală. Răul nu este de la Dumnezeu şi trebuie să fim atenţi la conştiinţa noastră, mai ales acum, când pe întreg globul este tulburare multă şi foarte puţini cunosc cuvântul Lui Dumnezeu. Şi atunci, fără să ne dăm seama, facem greşeli. Trebuie să ne ascultăm inima, conştiinţa şi să nu fim făţarnici, să fim sinceri cu noi, cu cei din jurul nostru, cu familia, cu copiii noştri, să fim oameni cinstiţi şi sinceri. Să fim atenţi să nu judecăm prea iute. A judeca e uşor, dar a găsi adevărul e mare lucru!

*Despre pasajul biblic în care spune despre bărbat că este capul, iar femeia este trupul: Interpretarea aceasta e falsă. Un corp nu e format din părţi separate. Nu este cap despărţit de trup. Unde ai văzut trup fără cap sau cap fără trup? Putem noi să despărţim trupul de cap? Acestea sunt numai împreună. Capul şi trupul formează o singură fiinţă. Dar această fiinţă pe lângă cap şi trup mai are şi suflet. Şi bărbatul şi femeia au suflet şi trebuie să fie atenţi la ce le porunceşte sufletul, la fiecare. Bărbatul e coroana, femeia este floarea, este frumuseţea vieţii. Respectaţi toate femeile, cu toată inima! Sunt foarte multe femei batjocorite, nedreptăţite. Dar nu avem dreptul să asuprim, să punem mai sus capul decât trupul sau trupul decât capul. E un singur corp şi un suflet şi are conştiinţă şi trebuie amândoi să asculte de glasul sufletului.

*Căsătoria este o lege sacră, dată de Dumnezeu, de la Adam şi până la sfârşitul lumii. Desfacerea unei căsătorii, divorţul este o fărădelege foarte mare. Ce câştigă un om dacă divorţează? Doar pierde tot. Când s-a căsătorit el, omul, a fost orb? N-a văzut cu cine se căsătoreşte? Nu şi-a deschis inima? Trebuie să se căsătorească cu o persoană care se potriveşte cu caracterul, cu viaţa lui, nu să se căsătorească pentru că e prea frumoasă, sau pentru că e prea bogată. O femeie, şi dacă nu-i arătoasă, trebuie să fie mamă bună, soţie bună, fiică bună. Să ne gândim la partea bună din viaţa fiecăruia. Nimeni nu câştigă nimic prin divorţ. Trebuie să rabde şi bărbatul, să rabde şi femeia şi să rabde împreună, amândoi. Mai ales dacă au copii. Ce se întâmplă dacă un bărbat lasă copiii pe drumuri? E o crimă. O femeie care-şi părăseşte copiii n-are conştiinţă, n-au conştiinţă aceşti oameni care divorţează şi-şi lasă copiii pe drumuri. Trebuie să aibă responsabilitatea a ceea ce fac. Toţi avem responsabilităţi în faţa Lui Dumnezeu, în faţa societăţii, în faţa familiei, a Bisericii şi chiar în faţa noastră, avem această obligaţie.

*Noi să fim, în primul rând, buni. Să fim model pentru ceilalţi. Întâi să ne judecăm pe noi. Asta e porunca  dată de Iisus. Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi! Întâi să ne judecăm pe noi, personal. Orice om de pe pământ, oricâte studii ar avea, orice avere ar avea, e un zero, dacă nu e om. Poate avea avere, poate avea doctorate, dacă nu e om, e un zero. E un nimeni. Trebuie să asculte de glasul Lui Dumnezeu. Să mai meargă la duhovnici, să nu se jeneze. Noi, creştinii ortodocşi, avem taina cea mare şi sfântă a duhovnicului. Celelalte religii au şi ei mentorii lor. Fiecare religie pe pământ are îndrumători. Să asculte pe îndrumătorii spirituali ai fiecăruia. Asta le spun.

*Mileniul III va fi o catastrofă pentru noi, dacă omenirea nu se va trezi. Dar, dacă oamenii se vor întoarce cu faţa către Dumnezeu, va fi un mileniu binecuvântat. Pentru că a progresat foarte mult tehnica, ştiinţa şi atunci trebuie să progreseze şi viaţa morală, pentru că o tehnică fără morală e o tehnică diabolică.

Vizualizări: 2662 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: mare, Chira - A, Justinian, ÎPS, Adevărul, uşor, judeca, Dar, lucru!, găsi | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

VIAȚA SOȚILOR - Părintele Paisie Aghioritul

Obișnuiți-vă cu rugăciunea, obișnuiți-vă să stați aproape de Dumnezeu!

Trebuie să începeți să vă rugați mai mult, căci o să aveți niște încercări...

Nimeni nu are putere să aducă sănătate lumii, decât Bunul Dumnezeu

Corpul uman după moarte

Total comentarii : 0
avatar