9:43 PM
Părintele Arsenie Boca - Lupta duhovnicească cu lumea, trupul şi diavolul

Băgaţi de seamă că sunt două duhuri: Duhul Lui Dumnezeu şi duhul satanei, duhul mândriei, care te ridică împotriva Lui Dumnezeu. Dacă omul nu bagă de seamă, se întâmplă ca la grădină: se umple de mărăcini, se umple de păcate. Şi atunci, bietul om începe să se îmbolnăvească la suflet, la minte, se apropie de doaga nebuniei. Asta-i „binefacerea” pe care ţi-o dau păcatele!

Ştiţi, sunt şerpi care sug vacile. Tot aşa-i şi păcatul; e un fel de dulceaţă, dar în ea e venin şi otravă. Toate păcatele au ceva îndemnător în ele, pe urmă găseşti că-i venin şi otravă. Măi, fraţilor, nu fiţi ca vacile! Omul are minte. Şi dacă te tot duci după păcate, te întuneci la minte: slăbeşti dinspre Dumnezeu, şi la necaz vine satana şi-ţi aruncă ştreangul de gât ca să te câştige total. Biserica e oprită a se ruga pentru cei ce cu voia lor s-au dat satanei. Vedeţi, omul, în prostia lui, vrea să fie al „aceluia” şi satana se foloseşte de omul prost.

Nu vă lăsaţi încărcaţi de păcate, căci cu cât te laşi mai mult, cu atât te trezeşti mai neputincios la vreme de necaz. Şi atunci, în loc să zici „Doamne ajută!” îţi umblă prin cap gărgăuni să te omori, să te pierzi, să nu te mai poată scăpa nici sfinţii Lui Dumnezeu.

Asta este prezenţa Sfântului Duh. Ori de câte ori ceri iertare, Duhul Lui Dumnezeu se roagă pentru mântuirea omului, Duhul care sălăşluieşte în noi de la Botez. Această sălăşluire a Sfântului Duh se înnoieşte cu fiecare împărtăşanie. De aceea, creştinii primelor veacuri se împărtăşeau în fiecare zi şi, de aceea, nu se temeau de prigoană. În ei nu era frică. Până şi copiii erau mai curajoşi decât mulţi oameni mari de azi.

Părintele Arsenie Boca

Extras din ”Lupta duhovnicească cu lumea, trupul şi diavolul”, ediție revizuită, Ed. Agaton, Făgăraș, 2009

Vizualizări: 1528 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: Boca - Lupta, arsenie, Diavolul, cu, şi, trupul, Părintele, duhovnicească, Lumea | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Nu mai vorbiți unul despre altul de rău! Vorbiți numai de bine!

Grija pentru copii să i-o predați Lui Hristos și Maicii Domnului

Să nu fie printre voi nimeni care să nu poarte la gât cruce!

Când ești la necaz, tu fă-le pe cele mai mici; pe cele mari lasă-le Lui Hristos!

Cât de infinit ne iubește Dumnezeu și nu ne lasă să ne prăbușim în iad...

Total comentarii : 0
avatar