9:21 PM
Părintele Arsenie Papacioc - Când este bine să te împărtășești

Să nu faci greșeala de a te compara cu marii trăitori. Că nu prin nevoința și trăirea lor s-au îndumnezeit numaidecât. Ci prin Harul Lui Dumnezeu, pentru prezența lor. Și tu, dacă ai această prezență, ai străbătut sorocul pentru împărtășit și nu ești altfel decât marii trăitori.
Dar acum se pune o problemă cu aspect tehnic. Când ne împărtășim? Nu timpul decide. Asta-i o greșeală. Decide intensitatea credinței tale, inima ta. Cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur: „Ani vrei să-i dai? Vindecă-i rana!” Acesta-i scopul duhovnicului. Și dacă îi vindeci rana, îl faci capabil de întâlnirea cu Hristos prin împărtășire.
Nu ne împărtășim pentru că au venit Paștile sau Crăciunul. Ne împărtășim ca să fim mereu cu Hristos, pentru că nu există numai o împărtășire cu Sfintele Taine, ci și o împărtășire duhovnicească, adică această continuă prezență a inimii noastre la Dumnezeu.
S-a discutat foarte mult în lumea trăitorilor, a oamenilor de credință și a duhovnicilor când să te împărtășești. Unii spun că la patruzeci de zile. Dar nu timpul decide, ci pregătirea ta interioară, pentru că la un eveniment așa de mare, ca să-L iei pe Dumnezeu, cu adevărat îți trebuie o pregătire.

Arhimandritul Arsenie Papacioc, Cuvânt despre bucuria duhovnicească, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2003, pp. 48-49

Vizualizări: 728 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: arsenie, este, Papacioc - Când, bine, Părintele, împărtășești, te, | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Părintele Ioan Istrati - Alegeți prioritățile acestei vieți!

A FOST ODATĂ...

Cum procedăm atunci când suntem clevetiți sau nedreptățiți pe nedrept

Părintele Ioan Danci - Este mai de folos pacea decât dreptatea!

Hristos înviază din morţi în fiecare zâmbet, în fiecare gură de pâine dăruită, în fiecare lacrimă vărsată pentru altul...

Total comentarii : 0
avatar