10:13 PM
Părintele Calistrat - Ajută-mă, Doamne, să nu țin minte răul!

*În post se postește de VORBE GRELE, de BLESTEME, de URĂ, de clevetire, de ținerea de minte a răului. 
POSTUL LIMBII - Acest organ mic și neînsemnat, are o vamă întreagă dată de Dumnezeu spre văzduhuri. Limba este și cea care binecuvintează, limba laudă pe Dumnezeu, limba este muzică, este poezie, este iubirea și dragostea. Dar limba este și otravă, limba este moartea, limba înseamnă uciderea, blestem, acuză, rușinea, nenorocire, urgie... De aceea, când vorbim, trebuie să folosim trei site: mintea, inima și gura.
POSTUL GURII - Tot ce vedeți în jurul dvs. moral, social, politic și ideologic, este doctrina "omului contra om". Oamenii simt nevoia să jignească, să se rănească între ei, să umilească pe cel mai neputincios... Și ați văzut ce frică este, ți-e frică de șef să nu îți zică ceva, de coleg să nu te sape, de prieteni și chiar de orice replică, care ți se aruncă la întâmplare. Pentru că lumea clocotește de ură, iar acesta nu este un lucru dumnezeiesc. De aceea, Sfânta Scriptură, spune așa: "Nu ceea ce intră în gură spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură, acelea spurcă pe om!" Psalmistul David ne-a lăsat cel mai frumos pasalm, care spune așa: "Pune, Doamne, strajă gurii mele şi uşă de îngrădire împrejurul buzelor mele..."(Psalmul 140)
Sunt mai multe moduri de a ucide: un exemplu este cu sabia sau cu arma de foc, iar aceste câteodată sunt vindecabile... și mai spune Avva Dorotei, că "cel ce ucide cu gura și cu limba, ucide veșnic!" 
Și aici avem cele trei mari păcate: Vorbirea de rău, clevetirea (atunci când vrei să scazi pe cineva în ochii cuiva, să-l umilești și să-i terfelești numele - și se ajunge chiar la a fonda suspiciuni false despre cineva, numai pentru a-l umbri, a-l răni sau a-l murdări) 

Acestea sunt fapte periculoase înaintea Lui Dumnezeu și avem două mărturii ale Duhului Sfânt: "Pe viclean îl urăşte Domnul..." și  "Cei ce vor vicleni, vor pieri!" Așadar, acesta o face omul din viclenie. 
Să nu ne insultam, este o formă de post, să nu calomniem este o formă de post, să nu învrăjbim, este o altă formă de post!

*Dimineața, după ce vă treziți, când vă sculați din pat, după ce faceți trei închinăciuni, primul lucru aceasta să faceți, să spuneți această scurtă rugăciune către Dumnezeu:
«Nu-mi lua, Doamne, umbletul până nu-mi iei sufletul»
Iar seara, înainte de culcare, pentru că nu știi dacă te mai trezești a doua zi, faci iarăși o închinăciune și zici așa:
«Doamne, acum sunt obosit, mă culc, dar vreau să te rog ceva... și îi spui așa:
«Doamne, nu sunt vrednic de Rai, dar nici în iad să nu mă dai!»
Căci, fără Dumnezeu, nimica sunt, nimica pot, nimica am!
Viaţa să-ţi fie hotărâtă, fără compromisuri şi confuzii, limpede.
Crezul tău să-ţi fie viu: viaţă, nu teorie!
Nu pierde din vedere ţinta spre care alergi; să nu ne înecăm în marea vieţii.
Se spune că atunci când ai o povară grea în spate și te apleci în fața icoanei, nu ești neputincios, atunci devii puternic, căci pe umeri ține mâinile Dumnezeu!

 

Este interesant lucru că o generație de oameni deștepți au ieșit dintr-o generație de țărani fără carte, care mergeau la Biserică, iar acum, dintr-o generație de oameni deștepți, nici măcar țărani nu ies!

Ajută-mă, Doamne, să nu țin minte răul!
Să ne rugăm unii pentru alții și așa vom împlini Legea lui Hristos.
Aveți grijă de sănătate!

Cu respect și prețuire, părintele Calistrat Chifan 

Vizualizări: 2140 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: , minte, țin, Părintele, Calistrat - Ajută-mă, nu, Doamne, răul! | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Vrei să ajungi să fii chip îngeresc? Iubește!

Monahul Simeon din Muntele Athos răspunde la întrebările existenţiale ale omului

Nu mai vorbiți unul despre altul de rău! Vorbiți numai de bine!

Părintele Ioan Istrati - Ar trebui o lege care să interzică evacuarea bătrânilor de către urmași

Tot ce facem ca să-l odihnim pe fratele nostru este ca şi cum o facem pentru Însuşi Hristos

Total comentarii : 0
avatar