9:47 PM
Părintele Cleopa Ilie - Reguli de bază pentru creștinii care merg la Biserică

    1. Să te ierţi cu toţi cei din casă și din societate.
    2. Să duci un mic dar la Altar, un pomelnic, o lumânare, o prescură, un pahar de vin – ce poţi. Prin acel dar pe care-l duci tu la biserică se binecuvântează casa ta, căci îl dai jertfă Lui Dumnezeu.
    3. Să mergi mai de dimineaţă! Ca să ajungi să te poţi închina în linişte şi să îţi alegi locul fără să deranjezi slujba.
    4. Bărbaţii stau în dreapta, femeile în stânga. Aceasta este ordinea aşezării credincioşilor în biserică. Şi vârsta stabileşte ordinea aşezării: în faţă stau femeile şi bărbaţii mai vârstnici, iar cei mai tineri – în spatele lor. Între bărbaţi şi femei se lasă o cărare în mijlocul bisericii, ca să poată merge la altar cei care vor să se închine şi să ducă darul.
    5. Nu vorbeşti în biserică! Este mare păcat! Doar dacă este neapărat nevoie poţi spune ceva, dar numai în şoaptă sau prin semne.
    6. Nu ieşi înainte să se termine slujba. Dacă ieşi înainte de terminarea slujbei, eşti asemenea cu Iuda, care a ieşit de la Cina cea de Taină şi s-a dus să-L vândă pe Hristos. Doar urgenţele justifică încălcărea acestei reguli canonice.
    7. Nu săruţi sfinţii pe faţă! Când te închini la sfintele icoane, este păcat să săruţi sfinţii pe faţă. Dacă sfântul este pictat în picioare, îi săruţi picioarele.
    8. Nu te mai duci să te închini după ce preotul a dat binecuvântrea de Liturghie, pentru că îi tulburi pe cei care vor să asculte Sfânta Liturghie. Nici darul nu îl mai duci, îl vei da, cu lumânare şi cu prescură, la sfârşit.
    9. Stai în genunchi când se cântă: ”Pe Tine Te lăudăm, pe Tine bine Te cuvântăm…” La fel la "Axionul Maicii Domnului" şi la "Tatăl nostru".
    10. După împărtăşanie nu mai săruţi mâna preotului sau sfintele icoane. Cei căsătoriţi, care vor să se împărtăşească cu Preacuratele Taine, trebuie să păzească curăţia în familie măcar trei zile înainte, iar după, măcar două zile.
    11. Iei anafură pentru cei de acasă. Cel ce a venit la biserică se cheamă apostolul familiei. El trebuie să ia sfânta anafură pentru toţi cei din casă. 
    12. Cum ieşi din biserică. Când rosteşte preotul: ”Cu pace să ieşim! Întru numele Domnului!” şi sfârşeşte liturghia, faci trei închinăciuni în mijocul bisericii şi mergi acasă. De la biserică nu te opreşti până la uşa ta.
    13. Acasă, spui rugăciunea "Cuvinese cu adevarat…" la sfintele icoane şi, stând la masă cu familia, povesteşti ce ţi-a rămas în cap de la slujbă și predică.
    14. După ce ai stat la masă, te odihneşti, apoi te duci să faci vizite celor în necaz: bătrâni şi bolnavi. Le duci, dacă poţi, un dar cât de mic.

(Părintele arhimandrit Cleopa Ilie)


 

Vizualizări: 15798 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: Ilie - Reguli, Pentru, Părintele, merg, bază, De, care, la, Cleopa, biserică, creștinii | Evaluare: 3.6/14

Alte articole

Curăţiţi-vă sufletele voastre cu rugăciuni, cu spovedanie curată şi cu post

De câte ori cazi, scoală-te, mărturiseşte-ţi păcatele, căieşte-te, fă-ţi canonul şi du-ţi Crucea mai departe cu ochii la Hristos

Preoția nu este a noastră, este a Lui Dumnezeu

Iertaţi-vă, iubiţi-vă, mai vizitaţi-vă, încurajaţi-vă, ajutaţi-vă!

Doamne-n săptămâna asta

Total comentarii : 0
avatar