11:05 AM
Părintele Vasile Ioana - Dragi părinți, nu deveniți slugi ale copiilor voștri!

"Eu am 50 de ani, 26 de ani de căsnicie, dar și astăzi mă gândesc cum s-o cuceresc pe nevastă-mea. Că ea e și teolog, și psiholog, are două masterate în psihologie, nu poți s-o cucerești chiar ușor, se prinde repede dacă e vreo vrăjeală.

E deșteaptă, e frumoasă, n-ai nicio șansă să-ți ascunzi gândurile. Mă vede și de la ușă mă întreabă: "Ce ai, ce-i în capul tău?" N-am cum să mă ascund, îmi citește gândurile. Dar și eu le citesc pe ale ei. O văd de când coboară în parcare, aud dacă trântește ușa la mașină. Îmi dau seama imediat: "Bă... e nervoasă!"

Dar la noi nu există dispute care să-i deranjeze pe copii, noi avem discuții în contradictoriu, ea nu vine întoarsă pe dos, doar dacă are la serviciu probleme, că ea e psiholog de copii și are cazuri din astea grave cu copii cu probleme de sănătate și e dramatic. Cumva, și pe tine te mișcă puțin și atunci trebuie să ai capacitatea să ieși din asta și să intri în rolul de soț.”, a mărturisit părintele Vasile Ioana în trecut, potrivit România TV.

Invitat în podcastul „Fain&Simplu”, a vorbit despre modul în care ar trebui să limiteze părinții accesul copiilor la tehnologie, mai ales la vârste fragede. În opinia sa, există multe persoane ocupate care aleg să le pună copiilor un telefon în mână pentru a-i ține ocupați cât își termină ei treburile. Iată soluția pe care o propune el adulților care vor să își crească micuții în echilibru:

„Dacă faci așa să primească e pentru că părinții... mamelor, taților, când îl vezi pe copil că stă acolo la jocurile online, când îl vezi pe copil că stă acolo îi zici „Bă, băiatule, vino încoace să te iubesc!”, și el zice „Nu, vreau aici la jocuri!”, el trăiește într-o lume virtuală și nu zice nimic, nu te deranjează (copilul), dar dacă îi zici după „Hai, mă, să ducem gunoiul”- refuză. Deci noi, devenim slugile copiilor noștri: „Ce îți ia tata? Iphone 14? Bine, ultimul model. Dar ce mai vrei, cu 3 camere? Cu trei camere să fie.” și atunci ce devii tu, ca părinte? Dragi părinți, nu deveniți slugi ale copiilor voștri: „Copile drag, am pentru un tricou între 60 și 120 de lei, caută ceva de acești bani.”.”

Părintele Vasile Ioana și-a dat seama că a aplicat metodele corecte în creșterea fiilor săi, mai ales după ce aceștia au crescut și i-au dovedit cât de chibzuiți sunt. Se pare că au învățat de la el să prețuiască fiecare bănuț obținut prin muncă.

„Al doilea copil este la Oxford University, student la filosofie și am zis să mergem și la Oxford...un oraș superb, splendid oraș. Vă recomand să-l vedeți, nu se compară cu Londra. Londra e iadul pe pământ. Am zis să ieșim la un restaurant și ne dădea meniul și vedeam „stake” (friptură)- 38 de lire, la care copilul nostru zice „Păi tată, ești nebun? Cum să dai 38 de lire? Eu îți cumpăr cinci stake-uri și ți le fac eu acasă.”
M-am rușinat. Copilul meu nu mănâncă la restaurant. Am venit și noi din România, am zis să ieșim la un restaurant... și atunci am ieșit la din astea italienești, am luat spaghete, am dat 16 lire. De ce? Pentru că copilul a învățat măsura, eu nu i-am dat copilului meu bani, și nici nu am că sunt preot de misiune. I-am spus: „Băi, eu îți dau creier, minte, învață!”, și a intrat singur pe UCAS (Universities and Colleges Admissions Service, în română- Serviciul de admitere la universități și colegii) și a câștigat o bursă și gândește cu mintea lui și-și face singur dimineața smoothy-uri și-și gătește singur. I-am dat undiță, nu pește. Atunci, ce înseamnă asta, dacă copilul învață măsura, învață valoarea banului câștigat de el. Dar dacă el doar primește și primește i se pare că e Dumnezeu pe Pământ, și aici e marea greșeală, el învață să primească totul ușor, și când vine buldozerul, adică viața, și te bușește, păi te bușește viața.”, a mai adăugat parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”.

Iar declarațiile sale din acest podcast nu sunt singurele care arată că este un tată mândru și bucuros fiindcă a reușit să le ofere copiilor săi adevărate lecții de viață. Într-un interviu acordat pentru revista Avantaje în 2022, preotul a vorbit despre cele mai de preț învățături pe care a încercat să le transmită celor trei copii ai săi.

„Respectul lor pentru efort, singurul premergător sigur al reușitei. I-am învățat de mici, acasă, unde au copilărit, că mai întâi este necesar să-ți faci bine treaba ta și apoi entertainment. Dacă ai teme și ești copil, singura ta treabă este să-ți faci bine temele. Și după te vei putea și distra. Au înțeles că numai dacă faci un efort, vei putea să ai rezultate. Pe mine mă zidește felul în care copilul muncește, dragostea lui pentru muncă, pentru că munca aduce rezultate și încununează viața lui de tânăr.

Admir la cei doi copii mari (unul a studiat la Londra, celălalt încă studiază la Oxford University) că acolo, departe de casă, și-au gătit singuri, au fost foarte economi, au avut și au rezultate foarte bune, pentru că au luat în serios studiul. Mulți pun pe primul loc distracția și plăcerile sub toate formele. Acestea n-ar trebui să fie primele în viața. Te vei învăța să iei totul ușor. Viața nu e ușoară, dar e foarte frumoasă, dacă știi să-ți așezi prioritățile. Apreciez și admir asta la copiii mei. Și cel de-al treilea, Matei, face același lucru. E atent la ceea ce are de făcut la școală, e în plutonul fruntaș pentru că pune întâi efortul și apoi jocurile, relaxarea.”

Deși le dorește doar binele băieților săi, părintele Vasile Ioana este conștient că nu trebuie să le influențeze deciziile în niciun fel. Încă de la o vârstă fragedă le-a dat voie să ia hotărâri importante pe cont propriu, iar acum se bucură când îi vede pe picioarele lor, cu multe realizări și fericiți.

„Cea mai valoroasă lecție pe care le-am predat-o băieților mei, încă din fragedă pruncie a fost libertatea de-a alege. Nu le-am impus nimic. M-am sfătuit cu ei înainte de alegeri, i-am tratat ca pe adulți și i-am ajutat aleagă matur. Întotdeauna i-am consultat și i-am ajutat să facă alegerile, să înțeleagă că sunt sinteza propriilor lor alegeri și că binele și răul depind de ei înșiși. I-am învățat că nimeni nu este vinovat când fac o boacănă, ci că ei trebuie să-și asume, integral, alegerea. La fel și la victorie, la un rezultat bun. Și-au ales profesiile pe care le iubesc, iar asta îi face împliniți.

Această lecție am primit-o din Biblie, din Sfânta Scriptură. Dumnezeu ne-a dăruit acest liber arbitru pe care și noi ar trebui să-l dăm mai departe copiilor noștri. Prea des întâlnim părinți care impun copiilor ce meserii să aleagă, un mod de viață. Copiii ar trebui să-și aleagă modul propriu de viețuire, având, desigur, bagajul cunoașterii, educației, pe care tu l-ai așezat în el. Libertatea de alegere naște asumare – vede consecințele, care sunt pe măsură. Responsabilitatea nu vine decât dacă își dorește asta și nimeni nu impune.”, a mai spus el pentru sursa menționată anterior.

Preotul iubit de mii de oameni reușește să ajungă întotdeauna la inimile acestora, fiindcă are o pildă sau un exemplu pentru orice situație complicată a vieții. Cu ajutorul sfaturilor sale, multe persoane reușesc să depășească momentele grele și să își amintească de rolul pe care îl are credința în viața fiecăruia dintre noi.

 

 

Vizualizări: 89311 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: deveniți, Vasile, Părintele, voștri!, nu, COPIILOR, Ioana - Dragi, slugi, părinți, ale | Evaluare: 3.2/11

Alte articole

Părintele Ioan Istrati - DE UNDE VINE SUFERINȚA?

SCRISOARE DE LA DUMNEZEU

Maica Domnului și păcatul strămoșesc

Părintele Cleopa Ilie - De câte feluri este suferința în lume?

Mâinile la muncă, mintea şi inima la Dumnezeu!

Total comentarii : 0
avatar