9:13 PM
Povestea fecioarei nebune Întru Hristos

În mănăstirea de femei a tabenisionițelor a fost o fecioară care se făcea că este nebună și îndrăcită. Și până întru atât au urât-o pe dânsa celelalte, încât nici nu mâncau împreună cu dânsa. Deci, fiind rânduită la bucătărie, toată slujba o făcea. Și era, ca să zic așa, cu lucrul împlinind cuvântul cel scris: "De voiește cineva să fie înțelept între voi în veacul acesta, facă-se nebun, ca să fie înțelept."
Aceasta, legând pe capul ei o treanţă (că toate celelalte erau tunse şi aveau scofii pe cap), aşa slujea. Nici una din cele patru sute ce erau acolo nu au văzut-o cândva necăjită sau supărată. Şi în toată vremea vieţii ei nu a stat la masă cu celelalte, nici nu s-a împărtăşit cu vreo bucată de pâine, ci cu firmiturile meselor pe care le curăţa şi cu rămăşiţele din oalele pe care le spăla, cu acestea se îndestula. Şi nu a ocărât vreodată pe cineva, nici nu a grăit vreun cuvânt, mic sau mare, nici nu a cârtit, chiar dacă din toate părţile era îmboldită şi urâtă de celelalte.

Deci, Sfântului Pitirum, pustnicului şi bărbatului celui prea iscusit, i-a stat înainte îngerul Domnului şi i-a zis: „Pentru ce cugeţi înalt despre tine, ca şi cum ai fi cucernic, pentru că stai într-un loc ca acesta? Voieşti să vezi pe o femeie mai cucernică decât tine? Du-te în mănăstirea femeilor tabenisiotence şi vei afla acolo pe una având coroană pe capul ei. Aceea este mai bună decât tine. Că, luptându-se cu atâta norod, nu şi-a depărtat niciodată inima de la Dumnezeu. Iar tu, şezând aici, rătăceşti cu mintea prin cetăţi, deşi niciodată nu ai ieşit de aici.”

Iar el, îndată sculându-se, a venit până la locul unde era mănăstirea şi a rugat pe dascălii lor să-l lase să intre în mănăstirea femeilor. Şi aceia, ca pe unul ce era slăvit şi bătrân, i-au îngăduit să intre. Intrând, a cerut să vadă pe toate surorile, dar aceea nu s-a arătat. Apoi le-a zis lor: „Aduceţi-mi-le pe toate, că lipseşte una!” Şi au zis lui: „Una nebună mai avem înlăuntru, în bucătărie”, că aşa o numeau pe ceea ce pătimea. Zis-a lor bătrânul: „Aduceţi-o şi pe aceea! Lăsaţi să o văd şi pe dânsa!” Iar ele, ducându-se, o strigau, dar ea nu a ascultat, poate simţind lucrul, ori poate şi i se descoperise ceva. Însă ele o trăgeau cu sila, zicându-i: „Sfântul Pitirum voieşte să te vadă pe tine”; căci era renumit bărbatul.

Deci, venind ea, a văzut treanţa pe fruntea ei şi, căzând la picioarele ei, zicea cu glas mare: „Binecuvintează-mă, maica mea!” Şi a căzut şi aceea asemenea la picioarele lui, zicând: „Tu mă binecuvintează pe mine, domnul meu, Avva!” Şi s-au spăimântat toate, şi au zis lui: „Nu îţi aduce ocară, Avva, că este nebună!” Zis-a lor bătrânul: „Voi sunteţi nebune, că aceasta este maică şi a voastră şi a mea – căci aşa se numeau cele duhovniceşti. Şi mă rog să mă aflu vrednic de dânsa în Ziua Judecăţii.”

Auzind acestea, toate au căzut la picioarele ei, mărturisindu-se atunci în multe feluri: una cum a vărsat lături din strachină peste dânsa; alta: „că am îmboldit-o și am înghiontit-o”; alta: „că i-am pus muștar la nas”, și, în scurt timp toate au spus că i-au adus ei multe feluri de ocări.

Extras din "Sfântul Efrem Sirul - Cuvinte şi învăţături" vol. 2

Vizualizări: 12548 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: Fecioarei, Hristos, Povestea, nebune, ÎNTRU | Evaluare: 2.8/6

Alte articole

Sfaturi de la Sfinții Părinți despre post

Smerenia este ceea ce-l învață pe om să stea în banca lui și să primească ceea ce i se cuvine

DOAMNE, TU AI FOST CA MINE? - de Eliana Popa

Părintele arhimandrit Arsenie Papacioc - Ce este postul?

Omul are atâta sfinţenie câtă rugăciune are în el

Total comentarii : 0
avatar