9:11 PM
Pr. Ioan Istrati - O gogoașă caldă cu zahăr poate aduce mai multă bucurie decât o casă nouă

*Milostenia personală se face în taină. Dacă însă, ca preot, primești niște bănuți pentru ajutorarea celor sărmani, trebuie să justifici acei bani. Plus că e puterea exemplului, a amintirii celor în nevoie. Nu e nicio laudă personală. 
Preotul e doar un poștaș al iubirii de la cei ce au și iubesc, la cei ce nu au și suferă.
Preotul e un haiduc al milostivirii. El nu are o mașină de tipărit bani acasă, nici cloșca cu puii de aur. El doar dă din preaplinul inimii altora și din preaplinul inimii lui. 
Așa ar trebui să fie.
O gogoașă caldă cu zahăr poate aduce mai multă bucurie decât o casă nouă. Contează doar sufletul celui ce primește darul.

E atâta întuneric în lume, încât cei mai iubiți prieteni pot deveni cei mai cruzi dușmani. Ține-te de poala hainei Lui Iisus ca să dobândești liniștea.

*Un text devastator din Poemul pocăinței Sfântului Andrei al Cretei spune așa: "Chip făcând urâțeniei patimilor mele, cu pofte iubitoare de plăceri, mi-am stricat frumusețea minții". 
E surprinsă fascinant lucrarea perversă a minții de a zidi prin imaginație idoli la care omul căzut se închină ca unui Dumnezeu. Chip în limba greacă e eikon, icoană. Omul nemernic și desfrânat își face icoane din trupurile imaginate sau văzute, la care se închină ca un animal la hrana din pământ. E o uzurpare a slavei cuvenite Lui Dumnezeu. Însă ce e mai groaznic e faptul că mintea devine cocina porcilor, adică a demonilor, incapabilă să mai simtă pe Dumnezeu, plină de necurăția poftelor. 
Mintea curată e un altar de lumină, plină de frumusețea iubirii Lui Dumnezeu, o sfântă Masă pe care se odihnește Hristos Cel răstignit și Înviat, un izvor de idei și de valori cerești. Atunci când, însă, mintea își strică frumusețea cea dintâi, ea devine un lupanar de necurăție. E simptomatic pentru obsesia sexuală care se naște din desfrânare sau din pornografie. 
Putem vedea această frumusețe a minții la copii. Ei iartă, zâmbesc, luminează lumea, sunt plini de entuziasm, de curăție, de pace, de adevărul pur al iubirii senine. Ei se joacă, și în jocul lor, Dumnezeu zâmbește de dor.

 

Vizualizări: 6340 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: aduce, caldă, Pr. Ioan. Istrati - O, gogoașă, nouă, mai, casă, multă, zahăr, bucurie, Poate, cu, decât | Evaluare: 1.5/2

Alte articole

Smerenia este ceea ce-l învață pe om să stea în banca lui și să primească ceea ce i se cuvine

Sfântul Macarie Egipteanul avea darul de la Dumnezeu de a-i învia pe cei adormiți

Puterea credinței

ÎMI DOREAM... - versuri: pr. Iurie Hemei

Pr. lector universitar Ioan Istrati - Dacă ne rugăm unii pentru alții, nimic nu ne poate despărți!

Total comentarii : 0
avatar