11:00 PM
Starețul Tadei - Să nu vă miraţi că neîncetat aveţi câte un necaz...

Noi, aici pe pământ, împlinim o epitimie. Să nu vă miraţi că neîncetat aveţi câte un necaz. Toţi păcătuim necontenit – alunecăm şi cădem. Cădem, de fapt, în cursele diavolului. Sfinţii întăresc neîncetat un lucru: important este numai ca omul să se ridice din nou şi să o ia de la capăt pe calea către Dumnezeu.

Chiar de am cădea de o sută de ori pe zi, nu vă îngrijiţi de aceasta, ci doar să vă ridicaţi şi să mergeţi mai departe, fără să priviţi înapoi. Ce a fost, a fost şi a trecut. Voi doar să mergeţi înainte şi să vă rugaţi Domnului, pentru ajutor. Nu prin faptul că ne plângem într-una de ceva Îl supărăm pe Dumnezeu. Îl supărăm atunci când păcătuim, nu atunci când ne întoarcem către Dânsul ca spre ruda noastră cea mai apropiată. Domnului Îi este plăcut a-L chema neîncetat şi a ne revărsa preaplinul inimii înaintea Sa.

Nu mai daţi atâta însemnătate întâmplărilor din afară! Fiţi mai mult în lăuntrul vostru, în inimă, cu Domnul, iar pe celelalte lăsaţi-le! Trebuie doar să fiţi cuviincioşi, liniştiţi şi buni faţă de toţi. Nu purtaţi grija altora!

Extras din "Starețul Tadei de la Mănăstirea Vitovnița, Cum îți sunt gândurile așa îți este și viața, Editura Predania, București, 2006, p.98-99

 

Renumitul duhovnic Tadei a fost român timocean, fapt despre care nu se vorbește mai deloc; numele său de familie era Știrbu și a fost sârbizat în Ștrbulovici. S-a ivit pe lume în 1914, în satul românesc Vitovnița, din partea de răsărit a Serbiei, chiar de praznicul Sfântului Apostol Toma. Părinții săi, țărani simpli, dar plini de dragoste pentru Dumnezeu, i-au dat numele de Toma. S-a născut prematur, la șase luni. Mama sa, murind foarte devreme, Toma a fost crescut de mame vitrege care îl snopeau adesea în bătaie. De frica bătăilor, înhăța un coltuc de pâine și fugea de acasă.

După absolvirea Școlii de Comerț și Meserii din Petrovaț, îmbolnăvindu-se, se decide să îmbrace chipul îngeresc monahal. Această alegere s-a petrecut în condiții dramatice: pe la 15–16 ani, în urma unei răceli puternice, este internat într-un spital cu diagnosticul de pneumonie și aprindere a pleurei. Aflând că, pentru a se însănătoși, ar trebui să suporte o formă de terapie bazată pe pneumotorax (pomparea oxigenului amestecat cu diferite medicamente în ambii plămâni), Toma refuză, în ciuda faptului că medicii îl avertizaseră că, în aceste condiții, nu va supraviețui mai mult de cinci ani. Alege să își pună toată nădejdea doar în Dumnezeu și să I se afierosească Lui, până la sfârșitul zilelor sale.

Mai târziu, va povesti despre acest moment de cumpănă:

„Așadar, am gândit, nu sunteți siguri de însănătoșirea mea prin această terapie. M-am împăcat cu situația mea și atunci am hotărât ca în acești cinci ani să Îi slujesc Lui Dumnezeu. Vremea a trecut repede… În 1937 mi-am așteptat sfârșitul. Dar iată, Dumnezeu m-a lăsat în viață… Cugetam așa: "Mai am doar cinci ani de viață, haide să nu îi cheltuiesc fără folos, haide să-mi găsesc drumul meu spre Dumnezeu. Dacă am văzut că nici părinții, nici rudele, nici prietenii, nici restul lumii nu-mi ofereau nimic altceva decât răni, durere și ocări, m-am hotărât să nu mai trăiesc pentru lumea aceasta, ci acele puține zile care mi-au mai rămas până la moarte să I le închin Domnului. Am văzut că nu am pe lume pe nimeni cu adevărat al meu, fără numai pe Dumnezeu.”

Starețul Tadei de la Vitovnița le recomanda creștinilor care îl vizitau să întrețină în sufletele lor o stare permanentă de bucurie. Înainte de a porni mari proiecte de remaniere socio-politică, este bine să începem cu ceea ce ne stă la îndemână: să cultivăm gândurile bune și să ne războim cu cele rele, înmulțind în inimile noastre smerenia și bucuria duhovnicească, dând mulțumire Domnului pentru toate:

„Omul trebuie să se ostenească a fi întotdeauna, cu orice preț, într-o stare sufletească bună, să fie neîncetat cu duhul plin de bucurie, pentru că duhurile din văzduhuri vor să fim necontenit triști.”

Câtă asemănare între aceste cuvinte și povața părintelui Arsenie Papacioc:

„Să fiți veseli. Dragă, eu știi ce vă spun? Cu toată siguranța: oricare ar fi motivul unei întristări sau al unei mâhniri, este numai de la draci! N-avem motive.”

(Starețul Tadei, Cum îți sunt gândurile, așa îți este și viața, Ed. Predania)

Vizualizări: 985 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: neîncetat, aveţi, Tadei - Să, miraţi, Starețul, CÂTE, Un, , necaz..., , nu | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Părinte, oricum aș da-o, orice mi-ai zice, dimineața nu mă pot ruga!

Cât de mult îl nedreptăţim pe aproapele nostru atunci când îl osândim!

Copilul înfiat

Grija pentru copii să i-o predați Lui Hristos și Maicii Domnului

Este mai bine să fim mai jos, dar în pace, decât mai înalți, dar în tulburare

Total comentarii : 0
avatar