10:18 PM
Ce categorie de oameni nu se pot mântui

– Există vreo categorie de oameni care nu se pot mântui?
– Dragă, numai dracul nu se poate mântui. Acesta-i răspunsul! Deci, nu mai puneţi nicio întrebare de felul acesta. Condiţia este să se pocăiască. Dacă a omorât o mie de oameni, se spovedeşte, se căieşte, plânge, Dumnezeu îl iartă. Jertfa de pe Golgota s-a făcut pentru mântuirea lumii, nu numai a unora, pentru toţi. Dacă nu vor, nu vor ei, dar pot să se mântuiască. Mântuitorul nu S-a răstignit numai pentru o categorie de greşeli, ci pentru tot ce este greşeală pe pământ. Mai mare păcat decât a făcut Iuda nu există, să-L trădezi conştient chiar pe Dumnezeu. Şi totuşi, îl ierta şi pe el, dacă nu se spânzura. Un sfat pe care-l dau duhovnicilor este să-i iubească pe fiii lor aşa cum sunt.

M-am dus la o mănăstire unde aveam doi fii duhovniceşti aduşi de mine la mănăstire, şi i-am întrebat: “Cum canonisiţi?” Zic: “Noi, pe cei cu douăzeci de avorturi nu-i dezlegăm de păcate!” “Şi ce faceţi cu ei, îi trimiteţi la Arsenie?” Nu-l împărtăşeşti imediat, dar de dezlegat îl dezlegi.

– Când e vorba de oameni care nu părăsesc păcatul, tot îi dezlegaţi?

– Dezleg de câte ori vin şi se spovedesc că n-au respectat. Dacă un om nu merge la Liturghie Duminica – el, de fapt, spune că îl întreb eu, nu vine să-mi spună că nu merge Duminica la biserică - în cazul acesta eu nu-l dezleg şi-l pun în situaţia să meargă şi-apoi se prezintă şi stăm de vorbă, după ce-mi face dovada că merge. Eu n-am cum să nu-l dezleg, că el se spovedeşte că n-a fost, ca un păcat. Dar îi spun marea lui greşeală de a nu se duce la biserică şi-i explic puţin importanţa Sfintei Liturghii, că-l umple de har.

Părintele Arsenie Papacioc

Extras din ”Cuvânt despre bucuria duhovnicească”, Ed. Eikon, Cluj-Napoca, 2003, pag. 131-132

Vizualizări: 1775 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: De, SE, Oameni, CE, pot, nu, mântui, categorie | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Cel mai frumos dar pe care îl putem face Lui Dumnezeu e să ne dăm Lui pe noi înșine, pe viață

Hristos nu se uită la fața noastră. El vede inima tuturor, gândurile

Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!

Pr. lector universitar loan Istrati - TRANSFORMAREA IUBIRII ÎN IAD

Pregătiri pentru Învierea Domnului

Total comentarii : 0
avatar