10:18 PM
Ce categorie de oameni nu se pot mântui

– Există vreo categorie de oameni care nu se pot mântui?
– Dragă, numai dracul nu se poate mântui. Acesta-i răspunsul! Deci, nu mai puneţi nicio întrebare de felul acesta. Condiţia este să se pocăiască. Dacă a omorât o mie de oameni, se spovedeşte, se căieşte, plânge, Dumnezeu îl iartă. Jertfa de pe Golgota s-a făcut pentru mântuirea lumii, nu numai a unora, pentru toţi. Dacă nu vor, nu vor ei, dar pot să se mântuiască. Mântuitorul nu S-a răstignit numai pentru o categorie de greşeli, ci pentru tot ce este greşeală pe pământ. Mai mare păcat decât a făcut Iuda nu există, să-L trădezi conştient chiar pe Dumnezeu. Şi totuşi, îl ierta şi pe el, dacă nu se spânzura. Un sfat pe care-l dau duhovnicilor este să-i iubească pe fiii lor aşa cum sunt.

M-am dus la o mănăstire unde aveam doi fii duhovniceşti aduşi de mine la mănăstire, şi i-am întrebat: “Cum canonisiţi?” Zic: “Noi, pe cei cu douăzeci de avorturi nu-i dezlegăm de păcate!” “Şi ce faceţi cu ei, îi trimiteţi la Arsenie?” Nu-l împărtăşeşti imediat, dar de dezlegat îl dezlegi.

– Când e vorba de oameni care nu părăsesc păcatul, tot îi dezlegaţi?

– Dezleg de câte ori vin şi se spovedesc că n-au respectat. Dacă un om nu merge la Liturghie Duminica – el, de fapt, spune că îl întreb eu, nu vine să-mi spună că nu merge Duminica la biserică - în cazul acesta eu nu-l dezleg şi-l pun în situaţia să meargă şi-apoi se prezintă şi stăm de vorbă, după ce-mi face dovada că merge. Eu n-am cum să nu-l dezleg, că el se spovedeşte că n-a fost, ca un păcat. Dar îi spun marea lui greşeală de a nu se duce la biserică şi-i explic puţin importanţa Sfintei Liturghii, că-l umple de har.

Părintele Arsenie Papacioc

Extras din ”Cuvânt despre bucuria duhovnicească”, Ed. Eikon, Cluj-Napoca, 2003, pag. 131-132

Vizualizări: 1868 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: De, SE, Oameni, CE, pot, nu, mântui, categorie | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Haideţi, copii ai Lui Dumnezeu, veniţi să ne închinăm şi să cădem la Hristos!

În nepăsarea faţă de copii se află necredinţa în cel mai mare grad

Dacă mor înaintea ta... nu te răzvrăti împotriva Lui Dumnezeu că m-a luat!

Dacă omul ar cunoaște măreția Raiului, ar jertfi totul pentru a-l dobândi!

Lăsați moda! La Biserică vino să te rogi!

Total comentarii : 0
avatar