9:05 PM
Cel care nu iubește Biserica și Sfânta Liturghie, să nu se amăgească că se roagă acasă!

- Mulţi, pentru a nu merge la biserică, invocă faptul că slujbele sunt prea lungi, in­clusiv Sfânta Liturghie. E de ajuns rugăciu­nea pe care o facem acasă?

- Rugăciunea pe care o facem acasă este foarte bună. Dar, dacă noi nu iubim Biserica, nu ştiu la ce ne foloseşte. Nu ştiu ce ne vom face noi cu rugăciunea aia de acasă. Ce înseamnă asta? Ce-ar fi însemnat: Noe îşi face corabia, şi unii se apucă şi îşi fac butoaie cu care se vor salva pentru că vine potopul. Vino şi urcă în corabie, e mai sigur. Nu faci tu cu o scândură vapor de mântuire, corabie dintr-o scândură nu prea faci. Cel care nu iubeşte Biserica, cel care nu iubeşte Liturghia, să nu se amăgească că se roagă acasă! Nu ştiu ce duh îl învaţă pe el rugăciunea aia, dacă el nu iubeşte Liturghia. Nu poate fi aşa ceva. Cum poate fi aşa ceva? Ce rugăciune e aia? Rugăciunea, dacă este dreaptă şi făcută către Dumnezeu şi Duhul Lui îl cercetează pe om, primul loc în care îl va duce va fi Biserica. „Domnul este în sălaşul Său cel sfânt” (Psalmul 10, 4) Acolo îl va duce, de se va ruga cineva drept. Dar dacă rugăciu­nea lui nu-l duce acolo, păi, iertaţi-mă, dar sunt atâţia care spun că se roagă, dar nu tot cel ce spune „Doamne, Doamne!" va fi primit, ne spune Hristos.

Aşa să ne măsurăm calitatea rugăciu­nii noastre: dacă ea ne duce în Casa Domnului, acolo unde El sălăşluieşte, acolo unde El Însuşi vine, unde Se jert­feşte, acolo unde fraţii noştri se roagă împreună - că unde-s doi sau trei şi El este între noi - înseamnă că ne rugăm în Duhul Lui Dumnezeu. Noi care ne-am osebit de fraţii noştri din îngâmfare, din mândrie, din dispreţ, cum credem că-L atragem pe Cel care este blând, smerit şi Care ne-a dat poruncă să ne iubim unii pe alţii? Niciodată n-o să vină la aşa fel de oameni rugăciunea! Dar poate veni cu o cercetare puternică, chiar aşa descoperindu-le că nu fac bine, că nu-i bun gândul care îl au, şi să ne întoarcem, să ne întoarcem în Biserică. Acolo ne mântuim, pentru că acum avem biserici, sla­vă Domnului, şi Dumnezeu în chip desăvârşit Se dă tuturor celor care-L voiesc pe Dânsul. Să mergem la Biserică!

(Ieromonah Savatie Baștovoi, Singuri în fața libertății, Editura Cathisma, București, 2009, pp. 111-113)

Vizualizări: 1626 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: , SE, , Sfânta, care, biserica, nu, cel, și, amăgească, Liturghie, roagă, acasă!, iubește | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Să nu mai plângi... Autor: Dorin Dumitriu

Părintele Ioan Istrati - Alegeți prioritățile acestei vieți!

Hristos înviază din morţi în fiecare zâmbet, în fiecare gură de pâine dăruită, în fiecare lacrimă vărsată pentru altul...

Părinte, oricum aș da-o, orice mi-ai zice, dimineața nu mă pot ruga!

Hristos S-a arătat unui bun creștin din Cipru

Total comentarii : 0
avatar