8:39 PM
Părintele Cleopa - Cununa tuturor faptelor bune rămâne dragostea!

Într-o zi a venit la Părintele Cleopa un credincios, plângându-se că i s-a furat calul. Părintele i-a spus să fie liniştit, căci la întoarcerea din călătorie îl va găsi în curte. Cum a ajuns acasă, omul şi-a găsit calul în ogradă şi a dat slavă Lui Dumnezeu pentru ajutorul primit.
 

Odată, o creştină care avea un mare necaz a dat un pomelnic la Părintele Cleopa. După un timp femeia a revenit, spre a-i mulţumi cu lacrimi pentru ajutorul primit. Dar sfinţia sa îi spunea că nu-şi mai aminteşte nimic, însă ea stăruia, amintindu-i împrejurările de atunci. Atunci, părintele a căutat prin buzunare şi a scos o hârtie boţită, întrebând-o dacă nu cumva acesta este pomelnicul ei. Femeia, recunoscând pomelnicul, părintele i-a spus: „Vezi, eu am şi uitat de atunci de el. Dar credinţa ta a lucrat şi Domnul te-a izbăvit de necaz.”
 

Altădată, a venit o femeie împreună cu fiul ei la Părintele Cleopa. Când i-a dat binecuvântare, necunoscând-o mai dinainte, părintele a spus: „Numai mamă să nu fii!” Iar în predica din seara aceea a vorbit mai mult împotriva desfrânării şi a beţiei, patimi care îl stăpâneau pe fiul acelei mame. Apoi ne-a mărturisit acea creştină că fiul său, după plecarea de la mănăstire, a părăsit cu totul acele patimi, cu rugăciunile Părintelui Cleopa.

A spus odată Părintele Cleopa: „Un adevărat călugăr este bine să se împărtăşească din toate faptele bune câte puţin. Dar mai mult să prisosească smerenia, căci aceasta este poartă a Cerului; iar smerenia din ascultare se naşte. Cununa tuturor faptelor bune rămâne, însă, dragostea. Aceasta duce sufletul de la poarta Cerului înaintea tronului Preasfintei Treimi”.

Într-o zi, când un frate i-a arătat biserica nouă care se construia, lăudându-i frumuseţea, părintele i-a spus: „Da, frate! Dar să ştii că este mai greu să faci un călugăr adevărat, decât o catedrală.”

Extras din "Arhimandrit Ioanichie Bălan, Patericul românesc", Editura Mănăstirea Sihăstria, pag. 760-761
 

Vizualizări: 624 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: Părintele, Cleopa - Cununa, tuturor, dragostea!, faptelor, rămâne, bune | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Iertarea aproapelui aduce îndată răsplată în inimă

Părintele Ioan Istrati - Alegeți prioritățile acestei vieți!

Prețuiți-vă părinții și bucurați-vă de ei cât timp îi mai aveți... regretele sunt tardive apoi...

Cât de des este bine să ne SPOVEDIM și să ne ÎMPĂRTĂȘIM

Cuvinte de folos de la Părintele ieromonah Arsenie Boca

Total comentarii : 0
avatar