9:41 PM
Părintele Cleopa - Singurul păcat care nu se poate ierta în veci

– Mai este iertare, părinte?
– Este iertare! Te duci și te spovedești, faci canonul și te iartă Dumnezeu.
Nu este niciun păcat de neiertat. Numai păcatul nepocăit și nemărturisit rămâne în veci neiertat.

Extras din ”Ne vorbește Părintele Cleopa”, Ed. Mănăstirea Sihăstria, Neamț, 2004

 

Părintele Cleopa Ilie a fost unul dintre marii duhovnici ai Moldovei, care, mânat de dorința de a face bine, și-a dedicat întreaga existență rugăciunii și pocăinței, ajutând și pe alții să dobândească harul primit de la Dumnezeu.

Cine a fost părintele Cleopa Ilie
 

Cleopa Ilie, pe numele real Constantin Ilie, s-a născut pe data de 10 aprilie 1912, în Botoșani. El a fost unul dintre cei mai cunoscuți duhovnici, fiind și arhimandrit și stareț la Mănăstirea Sihăstria.

A fost cel de-al cincilea copil din cei zece ai familiei sale, pornind pe drumul credinței alături de alți doi frați ai săi. În perioada comunistă, părintele Cleopa s-a retras în munți pentru șase luni, fiind urmărit de Securitate. După ce a înființat Mănăstirea Slatina, s-a mai ascuns alți doi ani în munți, ferindu-se de asupririle Securității.

Ce minuni a săvărșit părintele Cleopa
 

Părintele Cleopa a săvărșit toată viața lui minuni, propria lui existență fiind o adevărată minune. La naștere, Cleopa era mai tot timpul bolnav, astfel că mama lui a fost sfătuită să își ofere copilul Maicii Domnului. Femeia a făcut întocmai, iar pe tot parcursul vieții sale Cleopa Ilie nu a mai avut probleme de sănătate care să îi pună viața în pericol de moarte.

Părintele Cleopa a fost cunoscut pentru miracolele vindecărilor pe care el le săvârșea 

O tânără din Cluj, de exemplu, a afirmat că, după ce s-a închinat la mormântul părintelui și după ce a luat o bucățică de pâmânt din locul în care acesta este îngropat părintele, a reușit să se vindece de o boală grea ce părea fără leac.

Acum, la aproape 20 de ani de la moartea duhovnicului, mii de pelerini îi vizitează mormântul și cer binecuvântarea de a lua o mică bucată de pământ de pe acesta. Multe persoane au recunoscut că fie duc bucata de pământ acasă, fie o pun în propria curte, fie chiar o pun în mâncare, pentru ca harul părintelui Cleopa să dăinuiască mult timp.

Învățăturile părintelui Cleopa
 

Părintele Cleopa a învățat multe pe majoritatea credincioșilor care au crezut în harul său. Un exemplu bun sunt cuvintele pe care le spunea despre Maica Domnului, Cea căruia i-a fost încredințat încă din fragedă pruncie și care l-a protejat de toate relele lumii până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Învățăturile lui sunau astfel: „Maica Domnului este scara către cer, pod către cer; porumbița care a încetat potopul păcatelor, precum porumbița lui Noe a adeverit încetarea potopului. Este cadelnița dumnezeiască, căci a primit focul dumnezeirii și Biserica a Preasfântului Duh. Maica Domnului este Mireasa Tatălui, Maica Cuvântului și Biserica Duhului Sfânt”.

Printre învățăturile despre Dumnezeu, Hristos și Maica Domnului, părintele Cleopa oferea sfaturi unice despre căsătorie, boli, moarte și chiar și despre femei

Părintele Cleopa despre căsătorie
 

Iată ce spunea duhovnicul despre tinerii care doresc să-și unească destinele în fața Domnului: „Tăria familiei depinde şi de respectarea principiilor morale ale Bisericii noastre. Tinerii trebuie pregătiţi pentru viaţa de familie încă din copilărie. Preotul, naşul de botez şi părinţii au în viaţa tinerilor cel mai mare rol şi răspundere”.

Părintele Cleopa despre boală
 

Despre boli, Cleopa Ilie spunea că, o persoană, dacă își duce suferința cu pocăință, nu va fi obligat să țină post sau să facă metanii, pentru că însăși afecțiunea în sine este un canon care trebuie dus până la acapăt.

Părintele Cleopa despre moarte
 

Nici moartea nu a fost un subiect pe care părintele Cleopa să nu îl vorbească alături de creștini. Duhovnicul spunea că cele 40 de zile după decesul unei persoane sunt menite să stabilească unde își va găsi sufletul odihna veșnică: alături de fiul Domnului, sau în flăcările iadului.

Părintele Cleopa despre femei
 

Părintele Cleopa avea cuvinte frumoase de spus și despre femeile creștine, despre care credea că sunt mult mai credincioase decât bărbații, recunoscându-le meritele acesta pentru rolul lor de soții, mame, surori, bunici și ajutoare față de cei din jur.

Vizualizări: 1860 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: în, care, păcat, Poate, nu, Părintele, veci, Cleopa - Singurul, SE, ierta | Evaluare: 1.5/2

Alte articole

Cuvinte de folos de la monahul Proclu Nicău

AM UITAT DE PĂRINȚI... - de Eliana Popa

Hristos înviază din morţi în fiecare zâmbet, în fiecare gură de pâine dăruită, în fiecare lacrimă vărsată pentru altul...

Când cineva are o problemă, nu întoarce capul... întinde mâna!

Când te scoli, mai înainte de orice lucru, aleargă la nevinovata rugăciune!

Total comentarii : 0
avatar