9:22 PM
Părintele Pimen Vlad - Mișcarea înseamnă viață

Mulți ajung în starea „de legumă” din cauză că nu fac mișcare suficientă. Mișcarea înseamnă viață. Înseamnă vitalitate. Este evident de ce, inclusiv tinerii resimt o diminuare a puterii fizice și psihice. De unde să ai energie dacă stai pe computer, pe telefon sau la birou de dimineață până seara? Aceste activități sunt cheltuitoare de energie – fizică, electrică, spirituală.
Chiar dacă ai o muncă plăcută, care îți aduce satisfacții, după un timp, sedentarismul la care te expui își va spune cuvântul. Este obligatoriu să facem mișcare. Unii se simt obosiți încă de la prima oră. Când se trezesc dimineața se simt de parcă abia acum trebuie să se culce. Ușurarea muncii prin diferite mijloace tehnice a redus drastic gradul de mișcare fizică. Înainte vreme, oamenii ieșeau la lucru și intrau în casă seara.

Trebăluiau în curte, în grădină, la câmp. Făceau mult efort fizic. De aceea nici nu aveau timp să se streseze, să se îngrijoreze, să cadă în depresie. Omul a fost creat să se miște, să muncească, nu să stea într-un loc. În momentul în care încetează să facă ceea ce este firesc, se îmbolnăvește. Se defectează.

Oamenii ajung la o stare "de legumă". Plămânii consumă oxigen doar jumătate la sută. Ajungi la starea aia în care nu mai ai chef de nimic. Soluția este simplă, spune Părintele Pimen. Primul lucru este să păstrăm o legătură vie cu Dumnezeu. În al doilea rând – și cel mai la îndemână lucru pe care îl putem face – este să ne mișcăm.

„Spunea un doctor din Grecia – cel mai bun doctor al lor – că omul are nevoie de cel puțin două ore de mișcare zilnic.”

Și nu se referă doar la mers pe jos sau deplasări de ici-colo, ci de efort fizic. Să curgă apa pe tine. „Ori muncește două ore, ori aleargă două ore, face un sport ceva. Elimină toate toxinele, i se alimentează creierul”. Efortul fizic este deosebit de benefic. Plămânii lucrează la capacitate maximă și oxigenează tot corpul. Altfel te simți atunci. Ai chef de viață, ești plin de energie. „Să alergi o oră până scoți limba. În momentul acela ești obligat să respiri cu gura căscată, că nu mai poți. Alimentezi și plămânii și tot organismul cu 150%, mai mult decât normal”. Combustibilul corpului este oxigenul. De aceea, prin efort fizic, nu doar ieși din starea de amorțire, ci te refaci complet. Dar efortul fizic mai are un beneficiu, spune Părintele Pimen. Te ajută să te rogi mai bine. Dacă simți că nu te poți aduna ca să te rogi, fă câteva metanii înainte. „Să încălzești uleiul înainte de rugăciune, era o vorbă. Înainte de a te ruga, fă 100 de metanii”. Sfinții Părinți spun că metaniile au nu doar beneficii duhovnicești, ci și fizice. 

Metaniile au un folos dublu, și pentru suflet, și pentru întărirea trupului. Sunt considerate cel mai complex exercițiu sau antrenament pentru corp. Tot corpul este pus în mișcare, toți mușchii, de la picioare până la cap. „Făcând 100 de metanii una după alta, obligat transpiri. Deci, imediat transpiri greu, te oxigenezi”. Scopul metaniilor nu este doar smerirea trupului și a minții, ci și oxigenarea organismului pentru înlesnirea rugăciunii. Pe măsură ce se oxigenează creierul, mintea se limpezește și capeți alt chef de rugăciune. „Fă dimineața 20 de metanii, 20 seara, sau când poți acolo”. Un creier bine oxigenat te va ajuta de asemenea să lucrezi mai cu spor dacă faci o muncă intelectuală. Să dai randament mai bun acolo unde activezi. „Înainte de a pleca la muncă, în loc de cafeaua aia, ia fă 20 de metanii. Ai să vezi dacă nu te trezești mai mult decât orice”. La fel și seara, când vii de la serviciu, copiii te iau de odihnit și te așteaptă să te joci cu ei. Dacă ești moleșit, fă repede 20 de metanii ca să-ți pui sângele în mișcare.

Chiar și în timpul liber, de ce să stai să dormitezi în fața televizorului? Urcați-vă în mașină, toată familia, și plecați într-o drumeție, pe munte, într-o pădure, la un picnic. Faceți o ieșire la aer liber și faceți mișcare fizică.

Vizualizări: 6651 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: înseamnă, Viață, Pimen, Vlad - Mișcarea, Părintele | Evaluare: 2.3/3

Alte articole

Oameni buni, aveți mare grijă, nu mai drăcuiți!

Părintele Hrisostom Filipescu - Zâmbetul ne ajută să înviem, să vedem și partea plină a paharului...

Pregătiri pentru Învierea Domnului

Moartea este piatra de încercare a atitudinii pe care o avem în faţa vieţii

ULTIMELE ZILE ALE PĂRINTELUI SOFRONIE SAHAROV

Total comentarii : 0
avatar