9:04 PM
Pentru fiecare icoană pe care o ai în casă, zilnic trebuie să faci o închinăciune

Trebuie să studiem fiecare etapă a vieții noastre: cu ce am fost azi mai bun ca ieri, și cu ce sunt mai bun azi decât ieri, și cu ce pot fi mai bun azi pentru mâine? N-ajunge că am pus icoana undeva într-o cameră și la Paști am să o șterg de praf și îi spăl perdeluța. Avem icoană, dar ce ne spune în canoanele Bisericii: "Pentru fiecare icoană pe care o ai în casă, trebuie să faci o închinăciune și zilnic să le tămâiezi. Câți oameni tămâiază zilnic icoanele, pentru că aia e biserica casei?”

Ce spune psalmistul David? „De șapte ori în zi te-am lăudat pe Tine, Doamne”. Așa era în timpul Vechiului Testament. Și acum, în Noul Testament, facem același lucru. Noi, de fapt, nu am făcut altceva decât am împrumutat rânduiala iudaică și am transformat-o în cea creștinească.

Ceasul unu, ceasul doi, ceasul șase, ceasul nouă, vecernia, utrenia, mezonoptica și facem ceasurile în biserică. Adică avem cele șapte laude ale bisericii. Împletiri de cântări cu psalmi. Și după aceea le încununăm cu dumnezeiasca Liturghie, care, în Vechiul Testament era jertfirea păsărelelor, animăluțelor, oițelor, căprițelor, mieilor, vițeilor și așa mai departe. Și ce spune psalmistul David? „Ce voi răsplăti Domnului pentru toate cele ce mi-a dat mie?

Paharul mântuirii voi lua și numele Domnului vom chema.” Deci, cu ce încununăm noi, de fapt, toată rugăciunea? Cu sfânta și dumnezeiasca Liturghie, cu euharistia. Dar eu luni, marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă sunt la biserică, ce mă fac? De unde iau euharistie? O iau din rugăciune.

Fiecare credincios ar trebui să tămâieze icoanele, să spună rugăciunea, să se așeze în genunchi și să își facă ritualul dimineții.

„Mă duc la Simeon Tesalonicul, arhiepiscopul Tesalonicului, marele liturgist ortodox, care ne arată: primul chip de a te împărtăși este anafura și agheasma, care s-au sfințit în biserică.

Dacă eu am tămâiat iconițele de dimineață și am spus rugăciunea și m-am pus în genunchi și mi-am făcut ritualul dimineții pentru sufletul meu, sufletul meu intră în comuniune cu Liturghia cerească. În momentul în care eu m-am rugat, deja m-am împărtășit prin puterea rugăciunii.

Părintele Calistrat Chifan

Vizualizări: 1261 | Adăugat de: mariusdumitrumro | Tag-uri: închinăciune, Pentru, în, faci, ai, , Fiecare, casă, Zilnic, icoană, trebuie, care, pe | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Ce ne-a mai rămas este rugăciunea și unitatea între noi...

Părintele Ioan Danci - Trage aer în piept, uită-te către Cer, spune o rugăciune și fericirea va atinge inima ta

Părintele Ioan Danci - Să nu ne pierdem speranța niciodată!

Părintele Ioan Istrati - De 250 de ani lingurița asta Îl dăruiește pe Hristos lumii

Părinte, ce să fac să mă mântuiesc?

Total comentarii : 0
avatar