9:24 PM
Sfântul ierarh Ioan Gură de Aur - Liniștea vine din interior

Viaţa noastră este plină de tulburare şi nelinişte. Cu toţii suntem îngrijoraţi, cu toţii suntem nemulţumiţi, cu toţii ne plângem, fie că suntem bogaţi sau săraci, stăpânitori sau oameni simpli. Dar tulburarea şi grija nu se datorează atât situaţiilor exterioare şi condiţiilor de viaţă, cât neorânduirii şi bolii noastre sufleteşti.
       Aşa cum ochiul bolnav vede întuneric şi în cea mai puternică lumină, la fel şi sufletul bolnav este tulburat chiar şi când este linişte.
       Să-I încredinţăm toate problemele noastre Lui Dumnezeu şi să credem că nimic nu este al nostru, să rămânem indiferenţi la slava oamenilor şi să dorim să-I plăcem numai Domnului, şi astfel vom fi liniştiţi chiar şi când asupra noastră se va abate cea mai îngrozitoare vijelie.
Să fii cu toți politicos, dulce la vorbă, blând, primitor. Despre nici un om să nu-ți scape vreun cuvânt urât. În felul acesta toți te vor iubi. Dar și în Ziua Judecății Domnului te va afla curat și nepătat. Căci, dacă vom da socoteală pentru orice cuvânt de prisos, cu atât mai mult vom răspunde pentru vorbele noastre de rău.

 

Daca aș întânli un preot și un înger, m-aș pleca întâi preotului până la pămant și i-aș săruta mâna sfințitoare, și apoi m-aș pleca îngerului.
 

Luați voi jugul vorbirii, și lăsați-mi mie bucuria trăirii. 
 

Diavolul îi atacă mai mult pe oameni când îi vede separați de toți ceilalți. Pentru acest motiv, trebuie să ne găsim adesea, pe cât putem în însoțire cu oamenii buni, pentru a nu fi expuși atacurilor dușmanului nostru. Eu sunt nesăţios: nu vreau să se mântuiască doar câţiva, ci toţi; căci numai unul dacă se va pierde, eu mă pierd.
Aceasta este rugămintea mea către voi: daţi copiilor numele sfinţilor şi ale drepţilor... de aici, de la nume să începem şi noi să modelăm sufletul copilului nostru. Să intre numele sfinţilor în casa noastră, la botezul copiilor.

 

Iertând altora, vouă înşivă vă iertaţi!
Sfântul Apostol Pavel a plâns trei ani zi şi noapte îndreptând lipsurile altora, iar noi nu plângem nici pentru ale noastre.

 

Cunoaşterea fără dragoste este vătămătoate
Voi, taţi, şi voi, mame, luaţi-vă copiii de mână şi mergeţi împreună la Biserică!
Atâta putere are vrăjmaşul neamului omenesc câtă putere are un câine rău legat în lanţ
Intră în Biserică şi te căieşte; aici nu se trage la judecată, ci se dă iertarea păcatelor,
Ai păcătuit? Nu-ţi cer nimic altceva decât aceasta: intră în Biserică şi spune-I cu pocăinţă Lui Dumnezeu: "Am păcătuit!"

 

Vinul este de la Dumnezeu, dar beţia este de la diavol.
 

De ce oare dragostea este mai mare decât toate celelalte? Pentru că toate celelalte vor trece...
 

Învăţătura din constrângere nu e făcută să rămână, dar cea care pătrunde în suflet prin dragoste şi bunăvoinţă, aceea rămâne acolo pentru totdeauna.
După cum ne purtăm noi cu aproapele, aşa se va purta Dumnezeu cu noi.

 

Îi cinstim pe sfinţi, imitându-i.
 

Să-i spui c-o iubeşti, fără să te temi că vreodată se va răsfăţa sau se va folosi în chip rău de vorbele astea. Femile necuviincioase, care se duc cu unul şi cu altul, e firesc să se resfeţe la auzul unor asemenea cuvinte. O fată bună, însă, nu numai că nu se va înfumura. Ci se va şi smeri. Arată-i că-ţi place mult să stai cu ea, că preferi să rămâi acasă de dragul ei, decât să te întâlneşti cu prietenii tăi. S-o cinsteşti mai mult decât pe prietenii tăi, mai mult chiar şi decât pe copiii voştri. Şi pe aceştia de dragul ei să-i iubeşti. Dacă face ceva bun, s-o lauzi şi s-o admiri. Dacă va cădea în vreo greşeală, s-o povăţuieşti şi s-o îndreptezi într-o manieră delicată. Să faceţi rugăciuni împreună. La Biserică să mergeţi amândoi. Dacă se întâmplă să vă afle sărăcia, adu-i aminte soţiei tale că Sfinţii Apostioli Petru şi Pavel, care sunt mai presus de toţi împăraţii şi bogaţii, şi-au petrecut viaţa în foame şi în sete. Arată-i că niciun necaz din viaţă nu este înfricoşător, fără doar să ne împotrivim Lui Dumnezeu şi voii Sale.
Bărbatul şi femeia nu sunt doi oameni, ci unul singur. Jumătatea întregului nu poate face copii. Daţi-mi o generaţie de mame bune creştine şi voi schimba faţa lumii!
Nimic nu poate modela mai bine sufletul unui bărbat, decât femeia de lângă el

 

Unde este sfinţenie, acolo este şi curaj.
Se tem de moarte doar cei care nu cred în Înviere.

 

Adevărată mamă nu este cea care-i dă viaţă copilului, ci bună creştere.
 

Sărăcia sau bogăţia nu pot învinge dragostea, dar dragostea poate învinge şi sărăcia, şi bogăţia.
 

Iubirea este bucuria de a face altora bucurie.
 

Ar trebui să nu avem nevoie de ajutorul Sfintelor Scripturi, ci să avem o viaţă atât de curată încât harul Duhului să fi ţinut locul Scripturilor în sufletele noastre; şi după cum Sfintele Scripturi sunt scrise cu cerneală, tot aşa ar fi trebuit ca inimile noastre să fi fost scrise cu Duhul Sfânt.
 

A-i iubi pe vrăjmaşi înseamnă a-L imita pe Dumnezeu.
 

Copiii vor face în viaţă cele văzute la părinţi.
 

Cel ce-şi iubeşte femeia, o va supune prin iubire. Blândeţea este mai puternică decât violenţa. Dacă trebuie ca soţiile să facă ceva pentru a le place soţilor, aceasta este împodobirea sufletului, nu împodobirea trupului spre pierzanie. Nu atât înfăţişarea îi face iubitori pe soţi, cât cuminţenia, bunătatea, gingăşia şi hotărârea de a-şi da viaţa pentru bărbat.
 

Cel mai mare duşman al omului este el însuşi.
Omul nu poate fi cu desăvârşire liber de patimi, dar le poate stăpâni.
Când vom ierta totul, le vom câştiga pe toate.
Când nu-l ierţi pe altul, tu nu-l amărăşti atâta pe el, pe cât te jigneşti pe tine însuţi.

 

Nu dispreţuiţi vinul, dispreţuiţi beţia!
Dumnezeu nu răsplăteşte rezultatele, ci intenţia.
Unde este înţelepciunea lui Dumnezeu nu mai este nevoie de înţelepciunea oamenilor.

 

A iubi cineva pe cel drag este un lucru al firii; a iubi cineva şi pe vrăjmaşi este un lucru al harului. Dacă vrei să pedepseşti pe cineva care ţi-a făcut rău, nu-i răspunde cu rău. Fă-i bine şi l-ai pedepsit.
 

Părinţii vor fi pedepsiţi nu numai pentru păcatele lor, ci şi pentru ale copiilor lor, dacă nu-i cresc în duhul evlaviei.
 

Noi nu trebuie doar să iertăm, ci să şi uităm. Nu ierta doar din ascultare faţă de Dumnezeu, ci din plăcere pentru ceilalţi.
 

Vinul a fost dat ca să ne veselim, nu ca să ne face de ocară; ca să râdem, nu ca să fim de râs; ca să ne însănătoşim, nu ca să ne îmbolnăvim; ca să îndreptăm slăbiciunea trupului, nu ca să surpăm tăria sufletului. Dumnezeu te-a cinstit când a dat pe pâmânt acest dar, vinul. Pentru ce te faci de ocară cu necumpătarea ta?

 

Vizualizări: 2437 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: interior, Aur - Liniștea, din, Gură, Ioan, De, vine, IERARH, Sfântul | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Doamne, cât era de frumos! În copilăria noastră, biserica era plină...

Starețul Tadei - Cum ne sunt gândurile, așa ne este și viața

Conştiinţa este glasul Lui Dumnezeu în inima noastră

Haideţi, copii ai Lui Dumnezeu, veniţi să ne închinăm şi să cădem la Hristos!

Îl rog pe Dumnezeu din toată inima să ne întâlnim și la ușa Raiului!

Total comentarii : 0
avatar