La curățenia de Crăciun, mama s-a apucat să scoată tot din debara. Schiurile vechi ale copiilor, un aspirator de care nu se mai folosise de ani de zile, câteva jucării. Și, după ce a scos totul, a găsit și un Înger... mare, ca la doi metri, de nu mai mult, sigur mai mult, că stătea cu capul plecat, de parcă ducea tavanul în cârcă. Mama a înțepenit... Îngerul i-a sp ... Detalii... »

... More »

Odată cu apropierea praznicului Naşterii Domnului, lumea se schimbă invariabil. Colinde peste tot, tineri care cutreieră străzile cu intenţii incerte, mulţimi care asediază supermarketurile şi pieţele, afumători, purcei tăiaţi cu cruzime în zăpada proaspătă, daruri.
Biserica se pregăteşte şi ea de praznicul naşterii din nou a umanităţii. Post de 40 de zile, T ... Detalii... »

... More »

Îndrăznesc să afirm că iertarea este o virtute exclusiv creștinească. Până la întruparea Mântuitorului Iisus Hristos, iertarea nu era cunoscută în lume. Fiecare om răspundea aproapelui său după faptele lui: la rău, răsplătea cu rău, la bine, răsplătea cu bine.

Dumnezeu face cunoscută iertarea prin Hristos Domnul punând m ... Detalii... »

... More »

Pe Valea Bistriței, unde a fost tata preot, în creierii munților, erau două surori foarte simple și sărmane. Una din ele, Catrina, stătuse cu noi când eram mici. Avea o căsuță în Pietroasa de trei metri pe doi, cu o sobă, un pat și o măsuță. Nu avea lumină, doar o lampă cu petrol. Citea toată ziua din Psaltirea groasă, înnegrită de fum și de rugă.
Ziua muncea ... Detalii... »

... More »

Am spus-o și o repet cu toată sinceritatea: Să nu credeți că se schimbă ceva în Ortodoxie dacă oamenii sunt căpoși! Chiar mi-au spus niste babe:

- Vai, părinte, dacă ne mai luați așa tare, nu mai venim aici!

Și le-am zis:

- Sunt ... Detalii... »

... More »

„N-ai făcut bine, îmi zice, că ai plecat de-acasă, fără să-i spui mamei tale. Copiii cuminți când pleacă de acasă își anunță mama. Acum o să te ajut să treci până în Tripotamo, dar altădată să nu mai faci!” Îmi amintesc că m-a luat de mână și parcă zburam, ne-am aflat dincolo de râul care era cu neputință pentru mine mai înainte să-l trec. M-a ținut de ... Detalii... »

... More »

De oameni gâlcevitori, de oameni care vor ceartă, polemică și contraziceri, ferește-te, că nu te zidește! De ce? Pentru că Înțeleptul Solomon avea o vorbă: ”În mintea nebunului și cele drepte se strâmbă!"

Există o rugăciune şi pentru când respiri: "Doamne, de nu mi-ai da aerul ca să trăiesc, n-aş mai exis ... Detalii... »

... More »

Să nu te miri, fiul meu! Aşa este monahul. Viaţa monahului este martiraj continuu. Prea dulcele Iisus se face cunoscut prin mijlocirea chinurilor. Şi când îl vei chema, îţi va ridica chinurile. Iubirea Lui se află prin suferinţe. Ţi se arată puţină miere, iar pe dedesubt e ascunsă mulţime de amărăciune. Mai întâi vine mierea harului şi apoi urmează amărăciunea ispi ... Detalii... »

... More »

Vă povestesc o întâmplare hazlie:

La o slujbă mare de ziua Înaltpreasfințitului Teodosie, acum vreo cinci ani, veniseră zeci de preoți, ierarhi, diaconi...
La sfârșitul Liturghiei, după Împărtășirea cu Dumnezeu, tradiția de multe secole e ca ierarhul să guste câteva boabe de anaforă, un păhărel de aghiasmă și unul ... Detalii... »

... More »

Nu-ți cere nimeni să mănânci trei grăunțe la trei zile, să dormi în genunchi pe coji de nucă; nu-ți cere nimeni să adormi cu Psaltirea în mână; nu-ți cere nimeni să bați mătănii până faci aprindere pulmonară; nu-ți cere nimeni să faci închinăciuni până faci tasare de coloană…
Nu! Îți cere inimă bună.
Dacă nu ai inimă bună, degeaba ai făcut toate ... Detalii... »

... More »
« 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 156 157 »