O bătrână își târa picioarele desculțe prin zăpadă. Era singură și părăsită. Toți cei care treceau pe trotuar își întorceau privirile, ca să nu-și amintească că durerile și necazurile nu se opresc nici atunci când sărbătorim Nașterea Domnului.
Doi soți tineri vorbeau și râdeau, având mâinile pline de cumpărături și daruri, și nu au luat aminte la bătrână. O m
...
Detalii... »
1. Nu pune pe internet poze călărind un porc tăiat. Numai în triburile din zonele izolate se mai găsesc astfel de obiceiuri, după partidele de vânătoare, iar tu nu l-ai vânat.
2. Nu pune poze cu mâncarea, oricum prea multă, pe care ai făcut-o. Sunt copii în țara asta care nu au nici pâine pe masă de Crăciun!
3. Dacă te îmbeți, nu îți suna abuziv prieten
...
Detalii... »
La curățenia de Crăciun, mama s-a apucat să scoată tot din debara. Schiurile vechi ale copiilor, un aspirator de care nu se mai folosise de ani de zile, câteva jucării. Și, după ce a scos totul, a găsit și un Înger... mare, ca la doi metri, de nu mai mult, sigur mai mult, că stătea cu capul plecat, de parcă ducea tavanul în cârcă. Mama a înțepenit... Îngerul i-a sp ... Detalii... »
Odată cu apropierea praznicului Naşterii Domnului, lumea se schimbă invariabil. Colinde peste tot, tineri care cutreieră străzile cu intenţii incerte, mulţimi care asediază supermarketurile şi pieţele, afumători, purcei tăiaţi cu cruzime în zăpada proaspătă, daruri.
Biserica se pregăteşte şi ea de praznicul naşterii din nou a umanităţii. Post de 40 de zile, T
...
Detalii... »
Îndrăznesc să afirm că iertarea este o virtute exclusiv creștinească. Până la întruparea Mântuitorului Iisus Hristos, iertarea nu era cunoscută în lume. Fiecare om răspundea aproapelui său după faptele lui: la rău, răsplătea cu rău, la bine, răsplătea cu bine.
Dumnezeu face cunoscută iertarea prin Hristos Domnul punând m ... Detalii... »
Pe Valea Bistriței, unde a fost tata preot, în creierii munților, erau două surori foarte simple și sărmane. Una din ele, Catrina, stătuse cu noi când eram mici. Avea o căsuță în Pietroasa de trei metri pe doi, cu o sobă, un pat și o măsuță. Nu avea lumină, doar o lampă cu petrol. Citea toată ziua din Psaltirea groasă, înnegrită de fum și de rugă.
Ziua muncea
...
Detalii... »
Am spus-o și o repet cu toată sinceritatea: Să nu credeți că se schimbă ceva în Ortodoxie dacă oamenii sunt căpoși! Chiar mi-au spus niste babe:
- Vai, părinte, dacă ne mai luați așa tare, nu mai venim aici!
Și le-am zis:
- Sunt ... Detalii... »
„N-ai făcut bine, îmi zice, că ai plecat de-acasă, fără să-i spui mamei tale. Copiii cuminți când pleacă de acasă își anunță mama. Acum o să te ajut să treci până în Tripotamo, dar altădată să nu mai faci!” Îmi amintesc că m-a luat de mână și parcă zburam, ne-am aflat dincolo de râul care era cu neputință pentru mine mai înainte să-l trec. M-a ținut de ... Detalii... »
De oameni gâlcevitori, de oameni care vor ceartă, polemică și contraziceri, ferește-te, că nu te zidește! De ce? Pentru că Înțeleptul Solomon avea o vorbă: ”În mintea nebunului și cele drepte se strâmbă!"
Există o rugăciune şi pentru când respiri: "Doamne, de nu mi-ai da aerul ca să trăiesc, n-aş mai exis ... Detalii... »
Să nu te miri, fiul meu! Aşa este monahul. Viaţa monahului este martiraj continuu. Prea dulcele Iisus se face cunoscut prin mijlocirea chinurilor. Şi când îl vei chema, îţi va ridica chinurile. Iubirea Lui se află prin suferinţe. Ţi se arată puţină miere, iar pe dedesubt e ascunsă mulţime de amărăciune. Mai întâi vine mierea harului şi apoi urmează amărăciunea ispi ... Detalii... »