1. Într-o căsnicie, dragostea trebuie să vină îndeosebi dinspre bărbat spre femeie. Acest lucru l-a făcut şi Hristos faţă de Biserica Sa. S-a dat pe Sine Însuşi ca să o facă slăvită.
 

2. Bărbatul să nu înceteze să-i arate soţiei dragostea sa, precum şi faptul că toata truda şi toată strădania lui au un singur ... Detalii... »

... More »

Ce este omul prin el însuși? Un neant, un întuneric plin de mizerie, supus degradării. Prin el însuși este incapabil să gândească și cum să gândească și ce anume să-și dorească spre binele lui adevărat. Avem deci o mare nevoie de harul Lui Dumnezeu pentru a cunoaște binele, a nu-l confunda cu răul și a folosi mijloacele cele mai bune pentru a înlătura acest rău. Ac ... Detalii... »

... More »

- Părinte, vin tineri să vă întâlnească? Ce le spuneţi?
- Păi ce să le spun? Uite ce e… Întâi de toate îi primesc aici pe cei tineri căsătoriţi, fie că au copii, fie că nu. Vin mulţi, dar întâietate au aceştia, tinerii care vor să-şi facă o familie. Şi le spun aşa:

Uitaţi ce este… Dacă diavolul vă nec ... Detalii... »

... More »

Când a căzut cetatea Constantinopolului, de au intrat turcii călare în bisericile ortodocşilor, în piaţă se afla un negustor de icoane.
 Vine la el un soldat turc, şi-l întreabă:
- Ce vinzi tu acolo?
- Icoane, răspunde negustorul.
 Atunci, turcul ia pe rând câte o icoană şi-l întreabă pe negustor ce reprezintă fiecare:
- Aces ... Detalii... »

... More »

Cel ce te urăște, va căuta toată viața să te denigreze!

Există o iertare de pe buze, care mai puțin contează, pentru că există tot ură și ținerea de minte a răului, există o iertare din suflet când nici măcar nu îți mai aduci aminte și există o iertare din inimă, atunci când iubești.

... Detalii... »

... More »

Sfântă mare muceniță a Lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul Lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne ... Detalii... »

... More »

Gândurile păcătoase sunt cugetări care se împotrivesc voii Lui Dumnezeu și acționează în spațiul gândirii omului, fie din voia sa, fie fără voia sa. Mintea omului se află într-o continuă mișcare. Fie produce singură diverse gânduri, fie alți factori externi o bombardează cu o sumedenie de gânduri, care se perindă pe ecranul nostru intelectual.

... Detalii... »

... More »

Şi pentru Sfânta Liturghie, să ştii lămurit că nu-i destul să stai la biserică numai cu trupul, ci şi cu mintea și cu tot sufletul și cu evlavie multă. Să nu grăieşti cu nimeni, ci să iei aminte cu frică şi cu cutremur mult, având mintea pironită pururea la preacuratele și Dumnezeieștile Taine care se săvârșesc la Sfinţitul Altar.

... Detalii... »

... More »

Când eram bolnavă, mă supăram pe copii că nu mișcau un deget ca să mă ajute. Am venit la părinte ca să-l întreb ce să fac:

– Când te vei simți obosită, mi-a răspuns el, să-ți faci semnul crucii și să spui: „Fac acest lucru pentru Hristos!” și Hristos te va ajuta.

... Detalii... »

... More »

Ați observat în colțurile de sus ale unor icoane ale Sfântului Nicolae medalioane cu Mântuitorul și Maica Domnului? Haideți să vedem care este semnificația lor și ce reprezintă.
 

În aproape toate icoanele Sfântului Nicolae, în partea superioară, de o parte și de alta a chipului Sfântului Ierarh Nicolae, apar ... Detalii... »

... More »
« 1 2 ... 5 6 7 8 9 ... 155 156 »