8:32 PM
Nu se poate fără Cruce... și Cruce înseamnă să duci ce nu-ți convine

Trebuie să ştiţi că, această Cruce este importantă. Noi toţi trebuie să ne încheiem această viaţă Cruce, înţelegând faptul că ea este cel mai lăudat lucru al pământului, al lumii, al vieţii noastre. Şi suferinţa este la fiecare pas, dacă eşti prezent şi o poţi observa. Gândiţi-vă, vreţi un cuvânt duhovnicesc, vreţi liniştire că sunteţi spre împlinirea lucrului duhovnicesc? Să te doară puţin şi pentru celălalt. Dar, observaţi dumneavoastră ce se întâmplă? Îl judeci: „Aşa îi trebuie!” „Uite dacă nu a ascultat...” Nu ai aruncat un cuvânt de genul: „Doamne, iartă-l!” Sunt cerşetori de traistă, sau oricum i-am considera, dar uneori poate că nu ai ce să îi dai, dar nu îl dispreţui. Ştiţi cât de mult ţine el la acest lucru? Credeţi dumneavoastră că este puţin lucru să stai cu mâna întinsă? Orice om are o personalitate, o dorinţă de fi considerat om. Tocmai acest dispreţ al tău îl distruge pe el, dându-i cel mai mic ban, pe care chiar îl cauţi în ochii lui, să fie cel mai mic. Eu am păţit acest lucru, odată, cu o persoană pe stradă. Nu aveam nimic la mine, dar probabil cu barba mea şi mă apropiam de el, credea că eu îi voi umple sacoşa. Dar chiar nu aveam nimic, mergeam pe jos pentru că nu aveam nimic la mine, nu aveam bani de tramvai, sau de maşină, că, uneori, se mai întâmplă. Dar, nu am trecut nepăsător şi i-am spus: „Crede-mă că, nu am nimic la mine, dar îţi dau o mână caldă”. Şi mi-a zis: „Părinte, aşa ceva nu mi-a dat nimeni niciodată”. Deci, el simţea lucrurile care au valoare. Deci, asta spun: să nu-i dispreţuiţi! Eu vă spun că, de aceştia nu vom scăpa niciodată, pentru că să ştiţi că aceştia sunt personaje biblice. De cerşetori nu scăpăm niciodată şi avem atâtea exemple, de-ţi stă mintea în loc.

Atunci când facem crucea, ne plecăm Sfintei Treimi. Când ridici mâna la frunte, toată înălțimea - Tatăl - apoi toată adâncimea - Fiul - și duci la umeri toată lățimea - Sfântul Duh. De aceea fuge dracul de cruce! Dacă o faci așa, ca și cum ai cânta la mandolină,  atunci nu știu care draci vor mai fugi, mai mult îi încurajezi.

Nu se poate fără Cruce, asta a fost, asta o recomand și asta vreau cu orice chip să trăiesc. Și Cruce înseamnă să duci ce nu-ți convine. Marea greșeală a oamenilor este că nu suportă suferința și nu înțeleg că este singura acțiune, singura preocupare, singura trăire împotriva a ceea ce este rău de sub patronarea diavolului. "Cine fuge de prigoană, fuge de Dumnezeu..." spune Sfântul Teodor Studitul. Biserica are nevoie de prigoane, pentru că te trezesc, te țin prezent și te luptă. 

(Părintele arhimandrit Arsenie Papacioc)

Vizualizări: 13188 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: convine, Poate, , Cruce... și, cruce, duci, nu, SE, fără, înseamnă, nu-ți, CE | Evaluare: 1.0/1

Alte articole

Dumnezeu nu este un tonomat, ci un mod de viețuire

Temelia societăţii este familia

Dacă eşti plin de Dumnezeu, eşti plin de bucurie

ÎMI DOREAM... - versuri: pr. Iurie Hemei

Pr. Ioan Istrati - O gogoașă caldă cu zahăr poate aduce mai multă bucurie decât o casă nouă

Total comentarii : 0
avatar