10:16 PM
Părintele Calistrat - A da o pâine de pomană înseamnă a deschide dintr-o dată cerul

„Căutaţi mai întâi împărăţia Lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.” (Matei 6:33)

Aşadar, când veţi vedea o familie de creştini în sărăcie, să nu o puneţi numai pe seama stării economice, sau pe seama lipsei unui serviciu, sau numai pe seama contextului social. NU!

„Bogaţii au sărăcit şi au flămânzit, iar cei ce-L caută pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele.” (Psalmul 33,10)

Pentru că Dumnezeu îţi ia şi nesaţiu când nu eşti milostiv, îţi ia Dumnezeu şi liniştea când nu eşti milostiv.

Dar, în clipa în care, lângă castronul tău, mai mănâncă şi un câine de sub masă o coajă de pâine; în clipa în care şi un amărât mai mănâncă de la tine un castron cu mâncare caldă sau un corn, atunci Dumnezeu binecuvintează buzunarul tău.

Pentru că sătul fiind, te mai gândeşti şi la cel flămând, te gândeşti şi la cel sărac, şi Dumnezeu îţi înmulţeşte, şi îţi dă spor la bani, încât să nu ai ce face cu ei, pentru că ştie că mâna ta nu lasă un sărac flămând, să se uite în gura ta cum mesteci şi el să rabde.

Iar dacă nu poţi face lucrul acesta, nici Dumnezeu nu poate să-ţi pună sporul în buzunarul tău. Pentru că a da o pâine de pomană înseamnă a deschide dintr-o dată cerul, căci poţi să faci mii de psaltiri şi rugăciuni, dar o pâine dată de pomană ajunge la Dumnezeu, aşa cum scrie în Filocalie: „Milostenia sparge cerul şi ajunge la tronul Lui Dumnezeu, milostenia îmblânzeşte mânia Lui Dumnezeu şi bucură pe îngeri” şi milostenia nu se şterge în veacul veacurilor!

 

Moartea sufletească precede moartea trupească
 

Patimile sufleteşti sunt acestea: uitarea, nepăsarea şi neştiinţa. 
Când ochiul sufletului, sau mintea, e întunecat de acestea trei, e luat apoi în stăpânire de toate patimile. Care sunt acestea: neevlavia, credinţa strâmbă sau toată erezia, blasfemia, iuţimea, mânia, amărăciunea, înfurierea năpraznică, ura de oameni, pomenirea răului, vorbirea de rău, osândirea, întristarea fără temei, frica, laşitatea, cearta, rivalitatea, pizma, slava deşartă, mândria, făţărnicia, minciuna, necredinţa, zgârcenia, iubirea de materie, împătimirea, afecţiunea pentru cele pământeşti, trândăvia, micimea de suflet, nemulţumirea, cârtirea, înfumurarea, părerea de sine, trufia, îngâmfarea, iubirea de stăpânire, dorinţa de a plăcea oamenilor, viclenia, neruşinarea, nesimţirea, linguşirea, înşelăciunea, ironia, duplicitatea, învoirea cu păcatele părţii pătimaşe şi gândirea deasă la ele, rătăcirea gândurilor, iubirea de sine, care este maica şi rădăcina tuturor relelor, iubirea de argint, reaua nărăvire şi răutatea.

 

Suferința și certarea Domnului
 

Certarea Domnului este atingerea dureroasă a Domnului de noi sau pedeapsa Lui pentru păcatele noastre. 
Suntem conștienți de certarea Lui, știm pentru ceea ce o trăim, dar putem să o acceptăm sau nu. Și nu o acceptăm, dacă nu ne pocăim, însă o acceptăm, dacă recunoaștem că certarea Sa e pentru păcatele noastre. Și certarea Lui poate fi o ispită, o boală, o durere, o catastrofă în viața noastră. 
Certarea e mustrarea Lui. "Căci pe cine îl iubeşte Domnul, îl ceartă, şi biciuieşte pe tot fiul pe care îl primeşte"
(Evrei 12, 6)
 

Potrivit celor spuse de Sfinţii Părinţi, există boală pe care îngăduie Dumnezeu pentru a fi încercaţi. Iar această încercare este trimisă pentru a ne arăta vrednici (de a fi fii Lui Dumnezeu) 
Căci, omul care nu este încercat de ispită, rămâne fără experienţă şi necopt… Pe când cel care este ispitit în primejdii, devine încercat. „Încercarea duce pe om la nădejde, iar nădejdea nu ruşinează pe cel care o are.” În aceste cazuri omul, prin răbdarea pe care o arată, dobândeşte răsplata cerească.

(Părintele Calistrat Chifan)

Vizualizări: 9285 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: Părintele, De, pâine, da, Dintr-o, dată, deschide, Cerul, Calistrat - A, înseamnă, pomană | Evaluare: 3.3/3

Alte articole

Părintele Cleopa - IMPORTANȚA SFINTEI SPOVEDANII

Spovediți duhovnicului nu doar păcatele, ci și tot ce este trăire negativă

Rugă-n taina șoaptelor nespuse - de ÎPS Bartolomeu Anania

Lăsați moda! La Biserică vino să te rogi!

Dacă nu poţi să faci pentru oameni un bine mare, străduieşte-te să faci măcar unul mic

Total comentarii : 0
avatar