9:23 PM
Arătarea icoanei Maicii Domnului din orașul Kazan

Icoana Maicii Domnului din Kazan (Kazanskaya) este o icoană făcătoare de minuni foarte cunoscută în Biserica Ortodoxă Rusă, ce a fost considerată de-a lungul veacurilor ocrotitoarea orașului Kazan și a poporului rus. Această icoană a Maicii Domnului cu Pruncul este unică prin faptul că în ea este reprezentată o singură mână, cea a Lui Hristos care binecuvintează. Mâinile Maicii Domnului și mâna stângă a Mântuitorului nu sunt vizibile, ci se află sub veșminte. 
Două mari catedrale, în Moscova și în Sankt Patersburg sunt închinate Maicii Domnului din Kazan și alte numeroase biserici din întreaga Rusie. Icoana este sărbătorită pe 21 iulie și 4 noiembrie. Numele icoanei vine de la localitatea, unde icoana a apărut, a fost păstrată, și de unde cinstirea ei deosebită s-a răspândit în mai toate așezările țării. În textul Slujbei sărbătorii ei se amintește faptul că această icoană are o obârșie tainică. 
Fără nicio îndoială, reprezintă voia Lui Dumnezeu ca dreapta credință să se răspândească din Rusia în rândul poporului tătar. Iată de ce cucerirea orașului Kazan de către Țarul Ivan cel Groaznic nu a fost atât o cucerire teritorială, cât un triumf religios. Această victorie a fost considerată de care țar ca un dar al Lui Dumnezeu, primit prin mijlocirea Maicii Domnului. În 1552, după cucerirea orașului, țarul a dat ordin să se construiască catedrala cu hramul Buna Vestire, în cinstea Împărătesei Cerurilor. Lucrările au început în 1555, catedrala fiind finalizată cinci ani mai târziu. 
În 1579 , Maica Domnului s-a arătat unei copile de 9 ani, pe nume Matrona, poruncindu-i să-i scoată la lumină chipul frumos zugrăvit de sub ruinele uneia dintre casele arse. Vedenia s-a repetat până când copila a înțeles că icoana trebuia luată de sub vatra odăii indicate. Pe 8 iulie 1579 aveau să descopere icoana făcătoare de minuni. 
Vestea despre icoana descoperită în mod miraculos s-a răspândit în întregul oraș. Grupuri întregi de oameni au început a se îndrepta către casa lor pentru a o vedea și a i se închina. 
Dusă din locul cu pricina, Fecioara din Kazan este purtată în procesiune în biserica Sfântului Nicolae, iar apoi în Catedrala Blagoveșteniei (Buneivestiri), loc în care mulți credincioși alergând, au primit tămăduire sufletească și trupească. 
Aceste minunate fapte, și nu numai ele, l-au determinat pe Ivan cel Groaznic să zidească pe locul apariției o mănăstire de maici, unde a așezat icoana. Tânăra Matronă și mama sa au devenit primele viețuitoare al acestui așezământ. 
În 1594 au început lucrările la o nouă catedrală închinată Maicii Domnului. După un an, a fost sfințită de către Mitropolitul Gherman. 
Grație donațiilor țarului, icoana a fost ferecată cu aur, pietre prețioase și perle. Mai târziu, o nouă ferecătură a fost făcută de către împărăteasa Ecaterina. 
În 1798, în timpul aceleiași împărătese au început lucrările la o nouă catedrală. Aceasta a fost sfințită în 1808. 
În noaptea de 29 iunie 1904, câțiva bandiți au pătruns în catedrala Mănăstirii din Kazan furând icoana Maicii Domnului. Nu după mult timp, hoții au fost prinși, însă icoana dispăruse. Aceștia au declarat că icoana fusese tăiată în bucăți, iar apoi arsă. Multă vreme nu s-a mai știut nimic de Icoana Maicii Domnului din Kazan, în legătură cu dispariția ei, apărând diverse scenarii. O astfel de icoană a fost achiziționată de către "Armata Albastră" a Doamnei Noastre din Fatima și dusă în Portugalia. În 1993 icoana din Fatima a fost dată Papei Ioan al II-lea, care a dus-o la Vatican, păstrând-o vreme de unsprezece ani. Mulți spun că de fapt ar fi o copie a originalului, pictată, după cum spun experții, în jurul anului 1730. 
Papa Ioan Paul al II a dorit să înapoieze icoana Bisericii Ortodoxe Ruse. Astfel, pe 26 august 2004 a fost scoasă spre închinare în altarul Catedralei Sfântul Petru, iar peste două zile avea să fie oferită poporului rus. Pe 21 iulie 2005, Patriarhul Alexie al II-lea a mutat icoana în catedrala Buna Vestire din Kazan Kremlin.

Vizualizări: 1213 | Adăugat de: mariusdumitru777 | Tag-uri: Kazan, Arătarea, Icoanei, Maicii, din, orașul, domnului | Evaluare: 0.0/0

Alte articole

Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!

Datoria principală a unui părinte este să-L pună pe HRISTOS în inima copilului său

Să nu uităm un singur lucru: educația este regina tuturor științelor frumoase

Părintele Ioan Danci - Mai oprește-te, omule, din grijile și zbuciumul acestei lumi!

Nu judecați și nu veți fi judecați!

Total comentarii : 0
avatar