
În scaunul spovedaniei, părintele Ioanichie te cunoaşte mai bine decât tine, îți vede păcatele și te întreabă exact ceea ce ai făcut.
Odată a venit la mănăstire un om căruia îi era rușine să spovedeascu un păcat mare. Părintele Ioanichie a văzut acest lucru, iar după ce îl întreba lucruri generale, întreba: ... Detalii... »

- Cum l-aţi cunoscut pe Părintele Arsenie Boca?
- Începând din februarie 1982 am intrat ca frate începător la Mânăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus. I-am auzit şi eu pe călugări vorbind despre un părinte, fost stareţ, care a aflat har de la Dumnezeu. Tot timpul auzeam de părintele Arsenie Boca. Începusem să am o ... Detalii... »

Dacă oamenii ar musti de iubire, Dumnezeu s-ar revărsa în orice clipă, dar oamenii mustesc de invidie, de răutate şi de egoism. Și cum ne-a spus Părintele Cleopa că trebuie să fim? "Să ai Inimă de Mamă către Aproapele! Să ai către tine Inimă de Judecător şi Minte Sănătoasă către Dumnezeu, să ştii că El te poate iubi şi că te poate ierta. Dar faţă de aproapele, ... Detalii... »

Să nu ne așteptăm la înțelegere duhovnicească de la oamenii care nu cred în Dumnezeu. Să ne rugăm ca Dumnezeu să-i ierte și să le arate lumina Sa. Și nu te obosi încercând să spui adevărul oamenilor care sunt plini de egoism și răutate, chiar dacă se numesc creștini. Pentru că nu o vor primi.
Cuviosul Paisie Aghioritul e ... Detalii... »

Povestea Părintele Arsenie Papacioc că, atunci când s-a întors de la Aiud, din acel loc de chin, în gară a fost întâmpinat de un cerșetor care cerșea.
Părintele, îmbrăcat într-o reverendă ponosită, copleșit de cuvintele acestui biet sărman, a băgat mâna în buzunarul hainei până ce s-a întâlnit cu fundul buzunarului, și nu a găsit nimic.
... Detalii... »

Adeseori felul în care reacționezi atunci când treci printr-o supărare, printr-o durere, printr-o rănire, seamănă cu următorul lucru: e ca și când ei ți‑au dat un cuțit, iar tu începi să-l răsucești în propria rană.
Se întâmplă ca celălalt să te lovească.
Scoate cuțitul din rană și vezi cum se va vindeca rana. Nu!
...
Detalii... »

A venit la noi un prieten francez și - cum face orice român - l-am dus la ce avem noi mai frumos și sfânt în țară, la mănăstiri. Ăsta e certificatul nostru de naștere, culmea creativității, a luminii izvorâte din inimă, a frumuseții și a arhitecturii românești.
Alții au zgârie nori, catedrale gigantice, turnuri, ruine. Noi avem mănăstiri. Ele sunt apexul nost
...
Detalii... »

Mulți se gândesc că acolo, în străinătate e miere cu lapte, dar nu, abia trăiesc mulți dintre ei de pe o zi pe alta. Dar le este greu să se întoarcă, s-au obișnuit așa. Mulți români nu ar face în România munca pe care o fac în străinătate, pentru că le este rușine. Și-atunci pentru ce să mai stai acolo? Chiar recent mi-a povestit o femeie că avea o soră de 15 ani î ... Detalii... »

Noi nu putem forma legi de iubire de la noi. Porunca "să iubești" este pentru toți. Ce să facem, pentru că există și Rai și iad? S-a dat putința fiecăruia să nu se ducă în iad, și totuși s-au dus și în iad. Ce să facem? Noi ne facem datoria să iubim, că și pe cei din iad îi iubește Dumnezeu. Dar iubirea Lui Dumnezeu îi biciuiește acum. Dreptatea Lui Dumne ... Detalii... »

Fiţi mai blajine, fiţi mai blânde, fiţi mai înțelegătoare, și chiar eliminați acea frază pur ortodoxă: „De Dumnezeu nu mă las, dar de tine mă las!”
Dacă te lași de bărbat și crezi că ești cu Dumnezeu, și de Dumnezeu te-ai lăsat. Fiindcă tu calci una dintre tainele cununiei, una dintre cele 7 despre care Scri ... Detalii... »