Ce înseamnă milostenie sufletească? Să iei o carte sfântă sau Noul Testament şi să mergi la un creştin bolnav, la o bătrânică, la un om sărac şi să îi citeşti de acolo un capitol sau să faceţi rugăciune, să citiţi un acatist sau Paraclisul Maicii Domnului. Şi te închini şi se bucură şi bolnavul şi tu că ai făcut o milostenie. Deci, fă milostenie, nu cu bani, ci făr ... Detalii... »

... More »

Există astăzi o fugă după minuni, după o rezolvare imediată (adică magică) a problemelor. Când dă de greu şi de probleme, omul aleargă la Dumnezeu ca la un prestator de servicii bun la toate, care poate rezolva orice problemă. 
După ce primim ajutorul, cel mai adesea renunţăm la El, tot ca la un prestator de servicii: eu cu treaba mea, El cu a Lui.  ... Detalii... »

... More »

Până ce nu iubești preotul care îți dezleagă păcatele și te împacă mereu cu Dumnezeu, nu ai duhovnic!
 

Mulți creștini se spovedesc, dar puțini au duhovnic. Mulți creștini caută preoți cunoscuți, de preferință ieromonahi (călugări), merg la ei, se spovedesc, apoi se laudă la alții: „Am duhovnic pe cutare ... Detalii... »

... More »

*În post se postește de VORBE GRELE, de BLESTEME, de URĂ, de clevetire, de ținerea de minte a răului. 
POSTUL LIMBII - Acest organ mic și neînsemnat, are o vamă întreagă dată de Dumnezeu spre văzduhuri. Limba este și cea care binecuvintează, limba laudă pe Dumnezeu, limba este muzică, este poezie, este iubirea și dragostea. Dar limba este și otravă, ... Detalii... »

... More »

Un tată avea un singur fiu, însă acesta era foarte nechibzuit și neascultător, supărându-și zilnic părintele.
Într-o zi, tatăl se hotărî ca pentru fiecare greșeală a fiului său să bată un cui într-o ușă de lemn.
Timpul trecu, dar și cuiele se înmulțiră într-atât încât se umplu întreaga ușă. Boala și vârsta îl răpuse pe bietul tată la pat... însă pă ... Detalii... »

... More »

Ne spunea mereu să facem milostenie. Zicea: „Dă cât poţi, dar dă! Că milostenia e mare înaintea Lui Dumnezeu, şterge multe păcate!” Iar alteori, ne spunea: „Măi omule, milostenia te ridică la cer şi Dumnezeu îţi ascultă rugăciunea.”
Părintele ne cerea mereu să dăm. Asta-i plăcea: să fii milos. Ne zicea: „Dacă primeşti, să da ... Detalii... »

... More »

"Și precum este oamenilor o dată să moară, iar după aceea să fie Judecata…" (Evrei 9, 27)

Cea mai mare nebunie, păgânătate și rătăcire de la adevăr este aceea de a crede cineva că sufletul omului după moarte intră în alte trupuri de dobitoace, de fiare, de păsări etc. În toată învățătura dumnezeieștilor ... Detalii... »

... More »

Să ne rugăm toată ziua, în orice moment, cu rugăciuni scurte ca: "Doamne miluiește, Doamne ajută, Doamne iartă-mă!" Acestea, spun Părinții, sunt pentru duhul nostru ca respirația pentru trup.

Din păcate sunt mulți oameni care nu mai pot respira, sunt oameni cărora dacă le dai aer curat să respire, mor. Nu cunoa ... Detalii... »

... More »

„Scoală-te, Doamne, apără-Ți pricina, adu-Ți aminte de ocările pe care Ți le aduce în fiecare zi, cel fără de minte” (Ps. 74, 22) 

După fiecare înjurătură, după fiecare om care înjură, această chemare a lui David se ridică la cer și strigă la ceruri după răzbunare, așa cum striga sângele lui Abel co ... Detalii... »

... More »

Mulțumim Ție, Doamne, pentru toate binefacerile Tale, care din ziua dintâi și până în ceasul acesta ai făcut cu noi, nevrednicii.
Îți mulțumim pentru cele care le știm și care nu le știm, pentru cele arătate și cele nearătate, pentru cele cu fapta și cu cuvântul, pentru cele de voie și fără de voie, și pentru toate cele făcute cu noi, nevrednicii.
... Detalii... »

... More »
« 1 2 ... 93 94 95 96 97 ... 156 157 »