A întrebat un monah:
- Eşti creştin ortodox? 
- Da. 
- Porţi cruciuliţă? 
- Nu, am uitat-o. 
- Atunci ce soi de creştin eşti?
 Să purtaţi tot timpul Sfânta Cruce la gât, fie că-i scumpă şi de mult preţ, fie că-i ieftină şi simplă. Alţii şi-au jertfit viaţa şi li s-a tăiat capul numai ca să nu-şi scoată cr ... Detalii... »

... More »

Cu patru zile înainte de a muri, Părintele Sofronie stătea cu ochii închiși și nu voia să ne mai vorbească. Chipul îi era luminos, deloc trist, dar plin de tensiune. Avea aceeași expresie ca atunci când săvârșea Dumnezeiasca Liturghie. Nu-și deschidea deloc ochii, nici nu vorbea, doar ridica mâna și ne binecuvânta. Ne binecuvânta fără să vorbească, iar eu am înțele ... Detalii... »

... More »

Cât timp trăiești, simte - te viu. Nu te pierde printre fotografii îngălbenite de timp... Mergi mai departe atunci când toți se așteaptă să renunți. Lasă trecutul în urmă. Acceptă că nu mai poți schimba nimic. Învață din el. Iartă, iartă-te. Nu lăsa să se toceaca tăria pe care o ai în tine. Când nu mai poți să alergi, ia-o la pas, ardelenește, calm, frumos. Nu poți ... Detalii... »

... More »

Demult, o bătrânică evlavioasă îngrijea un copil. Când părinții lui plecau la serviciu, ea deschidea un geamantan, pe capacul căruia era lipită icoana Sfântului Nicolae și se ruga. Copilul, jucându-se, vedea toate acestea. După ce termina rugăciunea, bătrânica ascundea geamantanul.
   Într-o zi, după serviciu, părinții erau ocupați cu menajul. Geamu ... Detalii... »

... More »

Maica mea cu brâu de stele, Maica zărilor cu dor
Rouă lacrimilor mele, la Preasfântul Tău picior. 
Ți le-aduc mărgăritare să le teși în veșnicie, 
Straiul meu de sărbătoare, la Cereasca Liturghie... 

Maica mea cu brâu de stele, Preacurată Născătoare 
Pe pământ îmi ești lumină ș ... Detalii... »

... More »

*Nouă ni s-a dat cea mai mare comoară a universului, în mâinile noastre de țărână: Trupul și Sângele viu ale Lui Dumnezeu.

În adâncul inimii tale, ascuns după multe văluri de porfiră vie, se află leacul minunat pentru orice durere și lumina vieții tale: Dulcele nume al Lui Iisus. Roagă-te!

... Detalii... »

... More »

Pentru că îndemnul la rugăciune pentru ploaie a declanșat mult amuzament prin acest superb spațiu virtual, să vă spun cum înțeleg eu problema. În primul rând, e bine de amintit că rugăciunea la vreme de secetă nu este un act magic. Nu ne propunem să manipulăm vremea cu Molitfelnicul, ca și cum am avea un controller de PlayStation. 

... Detalii... »

... More »

Dacă pui un costum pe un măgar, el tot măgar este; dacă-i pui cercei de aur sau lanțuri la gât, sau îl îmbraci în lucruri scumpe, tot măgar este. Același lucru este și pe pământ: putem noi să ne facem cele mai nemaiîntâlnite case...

Este o modă ca oamenii să se întreacă care a făcut casa cea mai mare. Frate, fă-ți-o cu ... Detalii... »

... More »

Din copilărie mi-a plăcut să stau în singurătate să mă rog, să-mi liniştesc sufletul, să mă gândesc la Dumnezeu şi să citesc. Aşa că, imediat ce am terminat şcoala, şi încă din timpul facultăţii, mi-am luat o căsuţă la munte şi petreceam cât mai mult acolo. Prin anii aceia, când abia începusem să stau cu lunile în singurătatea pădurii, mult înainte de a veni la Ort ... Detalii... »

... More »

Nu toți îți vor binele și nu toți te iubesc, la fel cum nu toți îți vor răul și nu toți te urăsc. Dacă îi ierți pe toți, sufletul tău, omule, este mai liniștit, plin de pace și binecuvântare. Dacă te superi pentru nedreptatea adusă de cineva asupra ta, nu rezolvi nimic, ci, din contră, vei fi tulburat, supărat și neîmplinit. Lasă pe Dumnezeu să facă ... Detalii... »

... More »
« 1 2 ... 108 109 110 111 112 ... 156 157 »