De ce ești întristat și mâhnit în timp ce mergi pe calea Lui Dumnezeu? Să se întristeze cei care L-au uitat pe Dumnezeu, care nu au nici o nădejde în izvorul cel pururea-curgător și viu al Lui Dumnezeu. Noi cei care credem în Dumnezeu Cel viu și nădejdea noastră în El o avem, trebuie să ne bucurăm că avem un astfel de Părinte în Ceruri Care ne iubește mai mult decâ ... Detalii... »

... More »

Suntem încon­juraţi de oameni cu care uneori întreţinem relaţii anevoioase. De câte ori nu se întâmplă să aşteptăm ca celalalt să vină să se pocăiască, să ne ceară iertare, să se umilească înaintea noastră? Poate că l-am ierta, dacă am simţi că s-a coborât atât de mult în faţa noastră, încât iertarea ar fi ca un joc de copii.

... Detalii... »

... More »

Spovedania este și trebuie să fie un act liturgic. O sfătuire, o rugăciune către Hristos care stă nevăzut, primind mărturisirea. Un act de sobrietate dumnezeiască. Nu o îngânare copilărească a frustrărilor, nu o mângâiere erotogenă a suferinței, nu un act tactil de compătimire zaharisită, nu o intrare invazivă în intimitatea trupească. Spovedania se face de regulă ... Detalii... »

... More »

Icoana Maicii Domnului „Chemarea la smerenie" ( Призри  на смений ) a apărut în anul 1420, în apropierea lacului Stonii din ținutul Pskovului.
Icoana a plâns cu lacrimi de sânge în septembrie 1426, fapt corelat cu evenimente ulterioare, precum: foamete, incendiu de proporții și invazia unui prinț lituanian aliat cu tătarii, toate din zona Psko ... Detalii... »

... More »

Cei care au plecat în străinătate își adaugă crucii lor și crucea înstrăinării, crucea dorului de țară, crucea faptului că acolo nu mai ești înconjurat de frații tăi de-o limbă cu tine, de o credință cu tine. Dar e cu totul altceva să trăiești între ai tăi, între neamurile tale.
De aceea, eu le pun la inimă tuturor pe care îi întâlnesc să încerce să se întoar ... Detalii... »

... More »

La cuviosul Ilarion veneau mulţi oameni care sufereau de anumite boli nervoase sau aveau boli sufleteşti care, de obicei, se numesc „stricăciuni". Cuviosul Ilarion era ferm convins că pocăinţa sinceră, iertarea tuturor jignirilor şi împăcarea cu cei potrivnici era cel mai bun medicament pentru bolile sufleteşti. Căci cauza unor asemenea boli cel mai des ... Detalii... »

... More »

Deprimare, mâhnire, deznădejde... Când ești plin de tine însuți, devii depresiv. Depresia apare când Dumnezeu lipsește. Depresia apare când vrei tu. Tu neglijezi totul. Tu disprețuiești totul. Tu vrei să fii așa. În depresie substanțele din creierul nostru se modifică. Depresia este o boală ca rezultat al unor păcate din viața noastră. Depresia devine nev ... Detalii... »

... More »

Când te scoli dimineața din somn, gândește-te că Dumnezeu îți dă ziua pe care n-ai fi putut să ți-o dai singur, și pune deoparte prima oră sau măcar un sfert de oră din ziua ce ți s-a dat și adu-o drept jertfă Lui Dumnezeu într-o rugaciune de mulțumire și de cerere bună.
Cu cât vei face mai cu osârdie acest lucru, cu atât îți vei sfinți ziua, cu atâ ... Detalii... »

... More »

*Mulți oameni, când lucrează, se mânie, se înfurie... Și ce fac? Înjură, drăcuiesc, se ceartă cu alții. Îmi amintesc când eram mic şi învăţam tâmplăria că îmi cădeau sculele pe picioare şi mă loveam.
Spuneam atunci "fir-ai să fii", "călca-te-ar..." etc. Alteori nu ziceam nimic şi mă tulburam şi mai tare. Apoi m-am hotărât ca de fiecare dat ... Detalii... »

... More »

Academia măgarilor
(Iisus a mers pe "măgarule")

Cel mai folosit sofism - că argument nu e nicidecum - împotriva Bisericii și a preoților e acela că Iisus a mers pe măgar. Și că popii au mașini de lux.
Ok. Măgarul în vremea Mântuitorului era mașina de azi. Biblia abundă în ... Detalii... »

... More »
« 1 2 ... 100 101 102 103 104 ... 156 157 »